Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ARK Rewilding realiseert nieuwe wilde natuur, het Kempen-Broek

  •    •  
26-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Kempen-Broek door Mario de Heer bewerkt

Natuurgebied de Kempen-Broek

© Mario de Heer

Natuurgebied het Kempen-Broek ligt tussen Limburg en Noord-Brabant en loopt door tot in Vlaanderen. Het natte natuurgebied is thuis van bijzondere dieren zoals de boomkikker en de wielewaal. Wat dit gebied zo bijzonder maakt is dat de natuur hier voor zichzelf zorgt, in tegenstelling tot het grootste deel van Nederlandse natuur. Door de bijdrage 2,1 miljoen euro door de Nationale Postcode Loterij kunnen nieuwe mogelijkheden versterkt worden, zoals het verbinden en de natuurlijkheid verder te vergroten.

Nieuwe kansen voor soorten

Bram Houben van ARK Rewilding Nederland zegt, dat door verbinding van de natuurverbindingen dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen in in het Kempen-Broek. Voedingstoffen en mineralen worden zo op een natuurlijkere wijze over een groter gebied verspreid. Dit zorgt voor meer diversiteit in de natuur en meer plek voor wilde soorten. Zo wordt gehoopt op meer edelherten en de terugkomst van de zwarte ooievaar. Het natuurlijke landschap moet ook gaan dienen als sterkere klimaatbuffer. ''regenwater wordt in de natuur opgeslagen en bij droogte langzaam weer afgegeven," stelt Houben.

Balans tussen mens, natuur en landbouw

ARK Rewilding Nederland zet zich in voor meer wilde natuur in Nederland. ARK heeft de afgelopen tien jaar intensief gewerkt in het Kempen-Broek. ARK heeft natuurgebieden verbonden door het aankopen en inrichten van tussenliggende landouwgebieden. Boeren konden soms door de grondruil betere landbouwpercelen ontvangen, door de nattere percelen kan de natuur zich ook beter ontwikkelen. Natuurmonumenten zal na de inrichting het gebied als wild, natuurlijk landschap beheren, waar ook mensen van kunnen genieten.

Voor het volledige artikel kunt u terecht bij de bron: Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.