Architecten van de kwelder
• 06-05-2016
• leestijd 1 minuten
Ze zijn piepklein, kunnen goed springen en zijn essentieel voor de kwelder. Ze heten dan ook kwelderspringers. Deze minuscule insecten maken kleine gangetjes in het zand waardoor de bodem goed wordt belucht. Allerlei soorten profiteren daarvan.
Sterker nog, zonder de kwelderspringers zou er geen kwelder zijn. Bodemecoloog Matty Berg is gefascineerd door deze kleine dieren, die hij biobouwers noemt. Net als regenwormen, mollen en zelfs sommige zeevogels zijn ze essentieel voor de bodem.
Vruchtbaarheid bevorderen
Bodembiobouwers veranderen hun leefomgeving: de bodem. Dit is voordelig voor henzelf en andere soorten. Een voorbeeld zijn regenwormen en kwelderspringers die door graafactiviteit structuur geven aan de bodem. Hiermee maken zij de bodem geschikt voor andere bodemorganismen die niet de mogelijkheid hebben om te graven. Bovendien is de structuurverbetering door omwoeling mede bepalend voor bodemvruchtbaarheid en optimale groei-omstandigheden voor planten en daarmee voor onze voedselproductie.
Ondergrondse fauna
Bodemecoloog Matty Berg bekleedt sinds kort de leerstoel 'bodemfauna en natuurlijke ecosysteem dynamiek’ aan de Universiteit Groningen. Als professor gaat hij de komende jaren de manier onderzoeken waarop interacties tussen ondergrondse fauna en het bodemecosysteem bepalend zijn voor het voortbestaan van beide.