Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Archeologische vondst in Naardermeer: aalscholverring

19 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuut
aalscholver Luc.jpg

© Fotograaf: Luc Hoogestein

In het Naardermeer werd onlangs een bijzondere vondst gedaan: een aalscholverring uit 1932. De ring komt uit Lekkerkerk, waar toen nog de grootste aalscholverkolonie van Nederland zat. Rond 1937 kwamen de aalscholvers voor het eerst naar het Naardermeer. En ze bleven.
Het vermoeden bestond al dat aalscholvers vanuit Lekkerkerk het Naardermeer in 1937 herkoloniseerden, met 3 voorzichtige nesten. Daarna namen de aantallen toe maar echt makkelijk hadden ze het daar toen niet, getuige het de passage hieronder.   
"In 1942 had in het Jan Hagensbosch in het Naardermeer een grote invasie plaats. De aanvankelijke nederzetting van 250 paren breidde zich snel uit tot 600 paren. Zij brachten grote schade toe aan de Purperreigers door takken uit de nesten van deze vogels weg te nemen. Dit kon natuurlijk niet worden geduld. Niet minder dan 5 keer moesten maatregelen worden getroffen om de nesten van de Aalscholvers te vernietigen. Telkens kwamen zij weer terug en bouwden nieuwe nesten. Eerst na de 6de keer hebben zij hun vestigingspoging, althans voor dat jaar, moeten opgeven."
Uit: "De Aalscholver, Phalacrocorax carbo sinensis (Shaw & Nodder) als broedvogel in Nederland, in vergelijking met andere Westeuropese landen" door L. Coomans de Ruiter (RIVON-mededeling nr. 244, 1966)
Gelukkig zijn de tijden veranderd.
aalscholverring

© Aalscholverring uit 1932 (Luc Hoogenstein)

De aalscholverring uit 1932, foto: Luc Hoogenstein

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's