Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ANWB wil dat Utrecht afziet van milieuzone

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitstoot_auto_02.jpg
De ANWB roept Utrecht dringend op af te zien van de plannen om oude vervuilende auto's uit het centrum te weren. De toeristenbond, die 4 miljoen leden telt, steunt maatregelen om de lucht in de stad schoner te krijgen. Maar dit moet landelijk geregeld worden en niet met plaatselijke toegangsverboden voor delen van het wagenpark.
Brief
Dat heeft directeur Guido van Woerkom van de ANWB geschreven in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Utrecht. Het stadsbestuur wil een milieuzone instellen, waardoor dieselauto's van 8 jaar of ouder en benzineauto's van minimaal 12 jaar oud niet meer in het centrum mogen komen.
Compensatie
Daarmee dupeert en discrimineert Utrecht mensen die zo'n auto hebben gekocht, stelt de ANWB. De organisatie wijst erop dat deze auto's zijn goedgekeurd om op de Nederlandse wegen te mogen rijden. Het voorstel om de eigenaren te compenseren met 500 euro, staat volgens Van Woerkom in geen verhouding tot de echte kosten voor hen. De milieuzone zal bovendien naar verwachting amper effect hebben op de luchtkwaliteit, meent de ANWB op basis van Duits onderzoek.
Slechte kwaliteit
De ANWB begrijpt dat de import van oude dieselauto's uit Duitsland een probleem is voor Utrecht en andere steden die kampen met een slechte luchtkwaliteit. Maar dat moet landelijk worden opgelost. De ANWB wil daarom samen met steden aankloppen bij het kabinet om te kijken naar mogelijkheden om de invoer van sterk vervuilende auto's financieel onaantrekkelijk of zelfs onmogelijk te maken.
Uitzondering
Als Utrecht de plannen voor een milieuzone toch doorzet, vraagt de ANWB een uitzondering te maken voor oldtimers. Veel bezitters van oldtimers zijn aangesloten bij clubs die ritten organiseren. ,,Het zou bijzonder te betreuren zijn als met deze oldtimers niet meer in de stad Utrecht gereden mag worden'', aldus Van Woerkom.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.