Antibioticagebruik vleesvarkens en vleeskuikens is toegenomen
• 17-02-2009
• leestijd 2 minuten
Het gebruik van antibiotica in de veehouderij kan problemen geven voor de volks- en diergezondheid, omdat het leidt tot resistentieontwikkeling bij bacteriën. Daarom is het beleid van de Nederlandse overheid erop gericht om het antibioticagebruik door veehouders terug te dringen. In opdracht van het ministerie van LNV heeft LEI Wageningen UR onderzoek gedaan naar het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij in 2007.
Uit de analyse van de cijfers van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (FIDIN) blijkt dat het totale antibioticagebruik (inclusief antimicrobiële groeibevorderaars) in de veehouderij in Nederland in de periode 1999-2007 met in totaal ruim 3% is toegenomen.
In dezelfde periode is het therapeutische antibioticagebruik met 83% toegenomen en zijn de antimicrobiële groeibevorderaars eerst in delen en vanaf 2006 geheel uitgebannen. Het therapeutische antibioticagebruik per kg levend gewicht was in 2007 twee keer zo hoog als in 1999. Een deel van deze toename is te verklaren als vervanging van antimicrobiële groeibevorderaars.
Wisselend beeld
De vergelijking van het gebruik op de steekproefbedrijven in 2007 met 2006 laat een wisselend beeld zien.Op de onderzochte melkveebedrijven is het antibioticagebruik nagenoeg gelijk gebleven.
Ook op de bedrijven met zeugen en biggen is het antibioticagebruik redelijk constant. De grotere bedrijven hebben over het algemeen een relatief hoger antibioticagebruik per dier. Bedrijven die soms antibiotica preventief inzetten hebben gemiddeld het laagste antibioticagebruik, terwijl bedrijven die routinematig preventief behandelen gemiddeld het hoogste gebruik hebben. Bedrijven die nooit preventief behandelen zitten daar tussenin. Voorts blijkt dat de inschatting van zeugenhouders over de gezondheidstoestand van hun dieren ‘klopt’ met de mate van het antibioticagebruik: hoe gunstiger men de gezondheidstoestand op het bedrijf inschatte, des te lager was het antibioticagebruik.
Op de vleesvarkens- en vleeskuikenbedrijven is het totale gebruik toegenomen. Bij de vleesvarkens is een afname te zien in het gebruik van tetracyclines (–1 dagdosering per dierjaar), en een toename in het gebruik van colistinesulfaat (+3 dd/dj) en macroliden (+1 dd/dj). Bij de vleeskuikens vallen de grote verschillen in antibioticagebruik tussen bedrijven op: de 25% meest gebruikende bedrijven zijn verantwoordelijk voor 49% van het totale antibioticagebruik.
In alle sectoren blijkt dat bedrijven die in een jaar veel antibiotica hebben gebruikt, dat vaak in het voorgaande jaar ook al deden. Veel bedrijven zijn dus vrij stabiel in de mate waarin ze antibiotica toepassen.
Bron: Wageningen UR