Wanneer wij het over paddenstoelen hebben,denken we aan de herfst. Met zijn gekleurde en vallende bladeren, eikels en beukennootjes. Toch zijn er ook in de overige jaargetijden verschillende paddenstoelen,die dan "groeien en bloeien".
Dit voorjaar ontdekte ik in een plantenboarder een paar bijzonder mooie paddenstoeltjes. Zo te zien, konden ze wel familie van de Inktzwammen zijn. Hiervan heb ik, in het najaar, meerdere soorten in de tuin.nl. Geschubde Inktzwam, Kale Inktzwam en de Zwerm Inktzwam. Vlug het paddenstoelenboek van Roger Philips er bij gepakt. Daarin staan de meeste in Nederland voorkomende paddenstoelen beschreven. Met duidelijke foto's erbij.
Inderdaad was het een Coprinus-soort (Inktzwammenfamilie). En wel: het Valse Hazenpootje (C.lagopides)
Het verschil met het Gewone Hazenpootje (C.lagopus) is haast niet te zien. Maar de aanduiding van de groeiplaats gaf geen twijfel: "Vooral op brandplekken of verkoold hout". Wat is nu het geval? Ik had eens gelezen,dat je af en toe wat houtas strooien moest bij de appelboom, als een soort bemesting. Nu stook ik in de openhaard geregeld hout. De asla leeg ik dan bij de stam van de Sterappel. Op geen meter afstand hiervan groeien die Valse Hazenpootjes......! Wat een grappige ontdekking nietwaar! In de beschrijving staat verder: "Een duidelijk andere groeiplaats dan de veel op deze soort lijkende Hazenpootje (C.lagopus).
Ook hierbij blijkt maar weer dat als de biotoop (leefomstandigheden) goed is, zich overal minder bekende planten en schimmels kunnen settelen. Tot in onze tuinen of zelfs in een bloempot!
Je hoort nog wel eens de opmerking: "Hoe is het mogelijk,dat ik die plant plotseling in de tuin heb!" Ook spelen daarbij weer de omstandigheden mee, die aan een zaadje of spoor geboden worden, zonder dat we daar zelf iets aan hoeven te doen. De lucht zit vol "elementjes", die zorgen voor de voorplanting van de plantenwereld. Als je je daar dan wat in verdiept, begrijp je des te meer, hoe we er aan mee moeten werken, die lucht zuiver te houden. En niet te vergeten de aarde, met alles wat er in leeft. Ik denk dan even aan de bijbelse vergelijking van de landman, die uitging om te zaaien. Een gedeelte van dat zaad viel echter maar in"goede aarde "en ontkiemde. Veel zaad kwam niet aan het kiemen toe, omdat het geen goede ondergrond vond of dat het om een of andere oorzaak werd vernield.
Willen we nog lang verrast worden ,een minder bekende plant of schimmel aan te treffen, dan moeten we met z'n allen zorgen, dat de mogelijkheden geboden worden.