Anne Frankboom herstelt mogelijk weer
• 23-08-2011
• leestijd 2 minuten
De Anne Frankboom groeit mogelijk weer uit tot een volwaardige boom. De stronk van de vorig jaar omgewaaide kastanje zit vol met nieuwe loten. De hoop is dat een daarvan weer uitgroeit tot een 'echte' boom. De Stichting Wereldboom begeleidt dit proces, zei voorzitter Ton Stokwielder dinsdag naar aanleiding van een
artikel
in Het Parool.
Goede kans
De Anne Frankboom was aangetast door een agressieve zwam en waaide 23 augustus 2010 om. In de stronk zitten nu een stuk of 30 loten, die inmiddels circa 2,5 meter lang zijn. Of een van de loten het redt, hangt er onder meer van af of ze bestand blijken tegen de zwam die de kastanje had aangetast. Hoewel het nog wat pril is om een voorspelling te doen, denkt Stokwielder dat er ,,een goede kans'' is dat er uiteindelijk weer een volwaardige boom staat.
De Stichting Wereldboom, die zich inzet voor oude bomen, doet haar best om de loten op weg te helpen. Zo heeft zij de stronk bemest vlak nadat de boom was omgewaaid. Ook behandelt zij de loten om aantasting door beestjes te voorkomen.
Historie
De Anne Frankboom heeft in de loop der tijd veel doorstaan. In juli 1993 dreigde de boom te bezwijken door olievervuiling. Ook werd hij aangetast door een houtrot veroorzakende schimmel. De gemeenteraad van Amsterdam heeft bijgedragen aan het behoud van de boom. Er werd 365.000 gulden in het reddingsplan geïnvesteerd.
Toen de boom, enkele jaren later, gekapt dreigde te worden, kwamen buurtbewoners en de Bomenstichting in actie. Na het winnen van een rechtszaak tegen het stadsdeel Amsterdam-Centrum, ontstond er een akkoord: een driehoek van stalen balken zou de boom ondersteunen. Toch viel deze 23 augustus 2010 (tweeënhalf jaar later) om.
Bron: ANP, Het Parool
Foto (cc) Frans Schouwenburg