Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Animal Inside Out

  •  
25-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
olifant-groot.jpg
Een olifant, giraffe, paard en haai. Slechts een greep uit de tientallen dieren die vanaf 3 oktober te zien zijn tijdens de tentoonstelling Animal Inside Out in het Natuurmuseum Fryslan te Leeuwarden.
In de expositie zijn zo’n honderd preparaten en complete dieren te zien waarvan olifant Samba, het grootste plastinaat ooit gemaakt, het onbetwiste hoogtepunt is. Na de tentoonstelling Body Worlds met menselijke lichamen heeft Gunther von Hagen een grote collectie dieren nauwgezet geconserveerd via een unieke methode van plastinatie. Hierdoor krijg je een kijkje ónder de huid om te zien hoe allerlei dieren er van binnen uit zien.
Niet alleen kun je hier tot in de fijnste details zien hoe de beenderstructuur is, hoe organen, spieren en pezen eruit zien en hoe het zenuwstelsel in elkaar zit, maar ook is te zien hoe prachtig al die dierlijke organen ten opzichte van elkaar geplaatst zijn.  
In de expositie wordt uitgelegd hoe alles functioneert. Uit hoeveel spieren bestaat bijvoorbeeld de slurf van een olifant, hoeveel weegt het hart van een giraf en hoe ademen haaien? De expositie maakt duidelijk zichtbaar dat gewervelde dieren veel op elkaar lijken, maar dat de evolutie tegelijk ook geleid heeft tot een enorm grote anatomische verscheidenheid. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.