Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Angst voor milieuramp Fukushima I blijft

  •  
29-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
japan.jpg
De angst dat de nucleaire crisis in Japan grote gevolgen zal hebben voor het milieu, is maandag verder aangewakkerd. Voor het eerst werd hoogradioactief water gevonden buiten een van de reactorgebouwen. In bodemmonsters werd het zeer giftige zware metaal plutonium aangetroffen.
Het besmette water is volgens exploitant Tepco gevonden bij reactor nummer 2 van de Fukushima I-centrale. In een plas in een tunnel onder het gebouw werd 1000 millisievert per uur gemeten. Volgens het Amerikaanse Bureau voor Milieubescherming is een enkele dosis van 1000 millisievert genoeg om bloedingen te veroorzaken.
Ook werd bekend dat in reactor 2 waarschijnlijk een gedeeltelijke meltdown is geweest. Splijtstofstaven lijken gedeeltelijk gesmolten. Er werd al langer gevreesd voor een meltdown. Dat maakt het waarschijnlijk dat er grote schade is aan het reactorvat, het belangrijkste beschermende omhulsel.
In het gebouw van reactor 2 staat een laag water van anderhalve meter hoog die radioactief besmet is, vermoedelijk als een gevolg van de smelting. Die belemmert de reparaties aan het koelsysteem.
Persbureau Kyodo maakte bekend dat op vijf plaatsen in de bodem bij de centrale plutoniumsporen zijn gevonden. Het gevaarlijke zware metaal is waarschijnlijk afkomstig van beschadigde brandstofstaven. Het is nog onduidelijk uit welke reactor of reactors het plutonium afkomstig is.
De werkzaamheden in de centrale worden ondanks de vondst niet stilgelegd. ,,We geloven dat de gevonden hoeveelheden niet groot genoeg zijn om de gezondheid te schaden'', aldus een woordvoerder van Tepco.
In het zeewater bij Fukushima I werd maandag net uit de kust 1150 keer zo veel radioactief jodium131 gemeten als wettelijk is toegestaan. Een dag eerder was het niveau van de zeer schadelijke stof nog 1850 keer de limiet. Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee terechtgekomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.