Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Anders maaien, voor meer insecten

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
berm_provincieZuid-Holland

© Bron: Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is gestart met het project ‘De berm komt tot bloei’. Het doel is een bloemrijke en gezonde berm creëren als leefgebied voor insecten.
De provinciale bermen worden ecologisch beheerd om de biodiversiteit te vergroten. Dit is nodig omdat het slecht gaat met de insecten in Nederland. Het aantal insecten is in de afgelopen 30 jaar afgenomen door onder andere verstedelijking. De insecten hebben we hard nodig, bijvoorbeeld voor het bestuiven van de gewassen.
In 2017 is het project ‘De berm komt tot bloei’ gestart met een aantal proefbermen en in 2018 zijn de eerste tien wegen ecologisch beheerd. Vanaf dit jaar worden alle provinciale wegbermen volgens een nieuwe ecologische methode gemaaid. Met als doel een bloemrijke en gezonde berm creëren als leefgebied voor insecten.

Ecologisch bermbeheer

De provincie maait de bermen langs de provinciale wegen op een andere manier dan voorgaande jaren: er wordt minder gemaaid, maaiafval wordt meegenomen en na groot onderhoud worden er gebiedseigen zaadmengsels ingezaaid. Het maaiafval wordt afgevoerd, zodat de grond voedselarmer wordt. Een voedselarmere, verschraalde bodem zorgt namelijk voor meer verschillende bloemen- en plantensoorten.

Wat zijn de gevolgen?

Op korte termijn zijn de gevolgen van het nieuwe bermbeheer zichtbaar doordat de bermbegroeiing hoger komt te staan en er wat ruiger uit komt te zien. Uiteraard is daarbij de verkeersveiligheid van groot belang. De stroken direct langs wegen, kruisingen en zichthoeken worden vaker gemaaid.
Een ander gevolg kan zijn dat er in de hogere bermbegroeiing plantensoorten opkomen die men liever niet in de berm ziet staan. Het gaat dan om planten die woekeren, overlast veroorzaken op agrarische grond of giftig zijn voor dieren. De provincie Zuid-Holland ziet akker(melk)distels, reuzenberenklauw, jacobkruiskruid, groot hoefblad en Japanse Duizendknoop als ongewenste plantensoorten. Bij overlast bestrijden ze deze plantensoorten.

Meer over:

insect, berm
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor