In het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal is één van de grootste stukken barnsteen te zien die deel uitmaakt van een Nederlandse collectie. Het zware fossiel is onderdeel van de expositie 'Fossielen in barnsteen' die is samengesteld door het provinciaal natuurhistorisch museum Natura Docet.
Barnsteen is eigenlijk fossiele hars van dennenbomen die meer dan 35 miljoen jaar geleden in Scandinavië hebben gestaan. Nu komt barnsteen overal in Overijssel als zwerfsteen in de ondergrond voor. In de Sallandse Heuvelrug, maar verder ook in verschillende zandafgravingen in Overijssel zijn fraaie stukken barnsteen gevonden. De zandafgraving De Domelaar bij Markelo is een plek waar het afgelopen decennium de nodige vondsten zijn gedaan. Ook in zandafgravingen in de omgeving van Westerhaar, Sibculo en Kloosterhaar zijn veel barnstenen gevonden. Maar stenen met insecten er in zijn relatief zeldzaam.
IJstijd
Van oudsher is barnsteen een gewilde grondstof voor sieraden en gebruiksvoorwerpen. In Twente komt het voor als zwerfsteenfossiel. Als stille getuige van de Saale-ijstijd, toen het landijs een groot deel van noord- en midden-Nederland bedekte en ook de Sallandse Heuvelrug ontstond. De expositie over barnsteen sluit op die manier nauw aan bij de vaste presentatie in het bezoekerscentrum en bij het geologische leerpad wat in de omgeving is uitgezet.
Kijkkisten
De expositie omvat tien barnstenen met insecten en spinnen, die eigendom zijn van Natura Docet. Van een aantal insecten is macro-opnamen gemaakt om de details beter te kunnen laten zien. In werkelijkheid zijn de insecten en spinnen namelijk minder dan een halve centimeter groot. In zogenaamde 'kijkkisten' kunnen de bezoekers verschillende fossielen van insecten zien zoals spinnen en een rups. De expositie is gratis toegankelijk tot en met augustus 2005 tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum.