Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste bontvrije winkelstraat

  •  
20-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bont_bontjas_freeimage
Na overleg met dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren hebben de ondernemers van de Amsterdamse winkelstraat Hartenstraat besloten om al het bont uit hun assortiment te halen. De Hartenstraat is hiermee de eerste bontvrije winkelstraat van Europa geworden. Alle 19 ondernemers van de Hartenstraat hebben gehoor gegeven aan de gemeente Amsterdam, die een beroep heeft gedaan op modewinkels om bontvrij te gaan. Dinsdag 21 juni wordt om 11.00 uur een officieel straatnaambord onthuld met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat.’ Het straatnaambord wordt onthuld door wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens en actrice Georgina Verbaan.
Bontvrij beleid
Bekende kledingmerken in de Hartenstraat als COS en Marc O’Polo hadden al een bontvrij beleid, maar in enkele andere winkels werd nog steeds bont verkocht van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood, zoals o.a. nertsen, konijnen en vossen. Bont voor Dieren heeft deze kledingbedrijven voorlichting gegeven over het dierenleed in de bontindustrie. Uiteindelijk hebben alle ondernemers, waaronder het Amsterdamse filiaal van Karl Lagerfeld, besloten om het bont uit hun winkel te verwijderen. Het is nu voor het eerst dat een complete winkelstraat bontvrij is gegaan.
9 straatjes
De Hartenstraat is onderdeel van de 9 straatjes, een populair winkelgebied in het centrum van Amsterdam. De buurt is gebouwd in de 17de eeuw dankzij de bloeiende handel en welvaart ten tijde van de gouden eeuw. De straatnamen als Wolven-, Huiden- en Berenstraat herinneren aan de ambachtslieden die hier vroeger met de huiden van deze dieren werkten. In de loop der jaren is de naam Hertenstraat veranderd in Hartenstraat.
Past bij deze tijd
Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren; ‘De Hartenstraat als bontvrije winkelstraat geeft zo’n mooie illustratie van de veranderingen over 400 jaar. Bont past niet in het 21ste -eeuwse straatbeeld. Ondernemers in de Hartenstraat hebben hun hart op de juiste plek, en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere straten zullen volgen.’
Laurens Ivens, wethouder Dierenwelzijn: ‘Goed om te zien dat de winkels in de Hartenstraat verantwoordelijkheid nemen voor dierenwelzijn en het initiatief hebben genomen om geen bont meer te verkopen. Dit initiatief steunen we als gemeente van harte!’
Bron: Bont voor dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.