Vroege Vogels

Amsterdam wil vuile auto's verbieden

  •  
06-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vieze_auto.jpg
De gemeente Amsterdam wil over een paar jaar in speciaal aangewezen milieuzones vuile auto's kunnen weren. Milieuwethouder Marijke Vos heeft het kabinet gevraagd om een wetswijziging waardoor ze bijvoorbeeld dieselauto's zonder roetfilter en oude benzineauto's uit de stad kan houden.
Een woordvoerster van de GroenLinks-politica bevestigde dinsdag een artikel hierover in dagblad Trouw. Amsterdam werkt hard aan plannen om de lucht schoner te krijgen. Europa scherpt de normen voor fijnstof in 2010 namelijk flink aan. Als de hoofdstad nu geen forse maatregelen neemt, zal het lastig worden aan die normen te voldoen. Metingen in Amsterdam tonen namelijk aan dat de lucht de afgelopen zeven jaar niet schoner is geworden.
Uit onderzoek van de Technische Universiteit in Delft blijkt dat 5 procent van de ongeveer 7 miljoen auto's die in Nederland rijden verantwoordelijk is voor meer dan 40 procent van alle uitstoot van fijnstof die het verkeer veroorzaakt.
Onlangs presenteerde Amsterdam al een Actieplan Luchtkwaliteit, waarin vijftig maatregelen staan die de luchtkwaliteit in de stad moeten verbeteren. Maar volgens Vos en haar collega Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) heeft de gemeente meer gereedschap nodig. Daarom wil ze in navolging van de reeds geplande milieuzones voor vrachtverkeer een soortgelijk systeem opzetten voor personenvoertuigen.
Overigens willen de betrokken wethouders dat de eigenaren van de vervuilende auto's gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een sloopregeling. Met een financiële bijdrage kunnen mensen makkelijker afstand doen van hun vieze voertuigen. Het Rijk moet daartoe, als het aan Amsterdam ligt, een fonds instellen van waaruit deze regeling kan worden betaald.
Volgens de gemeente hoeft het kabinet het wiel niet opnieuw uit te vinden. In Duitsland bestaan al landelijke milieuzones.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.