Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam strijdt tegen eikenprocessierups

  •  
25-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amsterdam gaat de eikenprocessierups aanpakken. De GGD gaat samen met de stadsdelen en de Dienst Ruimtelijke Ordening bomen preventief behandelen, eiken inspecteren om nesten op te sporen, nesten verwijderen en het verspreidingsgebied van de vlinders in kaart brengen. Ook komt er informatiemateriaal voor het publiek en worden onder anderen buitendienstmedewerkers en huisartsen geïnformeerd, liet de Amsterdamse GGD dinsdag weten.
De eikenprocessierups kwam aanvankelijk alleen in zuidelijk Nederland voor, maar rukt steeds verder op naar het noorden. Vorig jaar kwam het beestje al voor op eiken in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost en in het Amsterdamse Bos. Dit jaar is hij op meer locaties in Amsterdam te verwachten, aldus de GGD.
De rups, een larve van een nachtvlinder, zorgt voor flink wat overlast. Dat komt door de brandhaartjes op het lichaam van de rups, die vanaf half mei loslaten. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.