Amsterdam opent jacht op plastic soep
• 30-04-2014
• leestijd 2 minuten
Vanaf donderdag 1 mei gaat Amsterdam korte metten maken met de plastic soep in de stad. In de Passenger Terminal ondertekenen 12 partijen een manifest, waarin afgesproken wordt om de grachten, het IJ en de Haven te ontdoen van plastic troep.
Het ingezamelde afval wordt waar mogelijk gerecycled. Als dat niet meer kan, dan hoopt de Amsterdam Economic Board, dat Amsterdam de plastic soep kan gaan omzetten in bruikbare brandstof. Daartoe zal de Board samen met relevante stakeholders, waaronder Waternet, onderzoeken welke innovatie daarvoor het beste ingezet kan worden. Hiermee wordt Amsterdam in één keer koploper in het structureel oplossen van de plastic soep in eigen stad; zowel in eigen land als daarbuiten.
Awareness
Om alle inwoners bij dit plan te betrekken, gaat er bovendien een meerjarige awareness campagne van start waar om te beginnen Waternet, IAmsterdam, de Passenger Terminal, alle rederijen en de Plastic Soup Foundation actief bij betrokken zijn. Daarnaast zal er jaarlijks een grote gezamenlijke schoonmaakactie van de grachten plaatsvinden.
Het probleem
Wat begint als een klein lokaal zwerfvuilprobleem, eindigt in steeds meer landen in een tsunami van plastic afval die belangrijke waterwegen verstopt en in hoog tempo bij draagt aan het steeds grotere, mondiale probleem van ´global plastic´. Zo spuugt de Maas 15.000 stukjes plastic per etmaal de Noordzee in, is de bodem van de Thames bezaaid met plastic en is er in de Donau meer plastic dan vislarven aangetroffen per kubieke meter.
Amsterdam, een stad die voor 25 procent uit water bestaat, wil het niet zover laten komen en pakt het probleem aan bij de bron
Bron: Plastic Soup Foundation