Vroege Vogels

Amsterdam ontvangt pluim voor roetfilters op vuilniswagens

  •  
13-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111846.jpg
De gemeente Amsterdam heeft vandaag een pluim ontvangen van Stichting Natuur en Milieu, ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten. De stad krijgt de pluim omdat ze voor 1 juli al haar vuilniswagens gaat voorzien van een roetfilter. Met een roetfilter daalt de uitstoot van fijn stof met 90 procent en de extra kans op longkanker bij vuilnismannen met 30 procent. De Amsterdamse wethouder van Milieu, Marijke Vos, nam de pluim in ontvangst in de garage van de Amsterdamse Reiniging van Maarten van Biezen van Natuur en Milieu en Agnes van Gent van ABVAKABO FNV.
Dat juist vuilniswagens verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van veel schadelijke stoffen zoals fijn stof heeft te maken met het vele remmen en optrekken. Het is wrang dat juist de 'schoonmakers' van de stad hun werk moeten doen in vervuilde omstandigheden. Vuilniswagens dragen evenals andere dieselvoertuigen bij aan de slechte luchtkwaliteit die ertoe leidt dat in Nederland veel mensen ziek worden en jaarlijks 18.000 mensen vroegtijdig sterven. Natuur en Milieu en de vakbonden zijn dan ook erg blij dat Amsterdam het goede voorbeeld geeft door voor 1 juli alle vuilniswagens van een roetfilter te voorzien. Een vermindering van de uitstoot met negentig procent betekent volgens de deskundigen dat de werknemers veel minder gezondheidsrisico´s lopen en de extra kans op longkanker met 30 procent afneemt.
Samen met de vakbonden roept Natuur en Milieu per brief alle Nederlandse gemeenten op het goede voorbeeld van Amsterdam snel op te volgen en zorg te dragen voor een schoner en verantwoord wagenpark. Naast de vuilniswagens vraagt Natuur en Milieu ook aandacht voor de rest van het gemeentelijk wagenpark, zoals bussen, bestelauto's en dienstauto's. Door subsidieregelingen voor roetfilters en schonere auto's kunnen de kosten voor de gemeenten beperkt blijven. Als de gemeente het wagenpark zoals de vuilniswagens niet in eigen beheer heeft, kan ze eisen stellen bij de aanbesteding.
Naast Amsterdam is ook een aantal andere gemeenten al goed op weg met het (vuilnis)wagenpark. Zo rijdt in Tilburg een vuilniswagen op aardgas en wil de gemeente dit aantal flink uitbouwen. In Rotterdam, Breda, Maastricht, Groningen, Zaandam en Hoofddorp heeft een deel van de vuilniswagens al een roetfilter.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.