Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Amsterdam krijgt een eigen vogelatlas

5 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
4 vogelatlas amsterdam
Er bestaat al een vogelatlas van heel Nederland, een groot boekwerk met al onze vogels. Maar voor een van de grote steden in ons land zijn nog nooit vogelatlassen verschenen. Frank van Groen van de vogelwerkgroep Amsterdam vond het dan ook hoog tijd worden om er een van zijn eigens stad te maken.

Drie jaar

Het wordt een drie jarig project. De stad is onderverdeeld in blokken van een vierkante kilometer en daarin worden een jaar lang zowel de wintervogels als de broedvogels geteld. het jaar daarop neemt de teller een ander blok. Anders kunnen niet alle blokken worden geteld..

Mieke Kranstauber

Mieke Kranstauber is een van de vogelaars die meetelt. Zij heeft een blok rond de Berlagebrug, en vond meteen broedende gierzwaluw, een koolmees die met voer in de bek rondvliegt en een meerkoet op een nest.

Codes

Het tellen van broedvogels kent een uiterst precies broedcode systeem. Zo is code 0, de laagste code bestemd voor een vogel die je buiten zn broedbiotoop ziet. Code 2 Zingend of baltsend individu in geschikt broedbiotoop In bos, struweel, moeras en stedelijk gebied. Code 11 Pas gebruikt nest of eierschalen. Code 15 Nest met eieren, en de hoogst haalbare code:  Code 16 : Nest met jongen. Het is dus hard werken voor de vogeltellers, die over drie jaar klaar hopen te zijn. Met als eindresultaat een heuse Amsterdamse vogelatlas.

Meer over:

#amsterdam, vogels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar