Vroege Vogels

Amsterdam komt met voerverbod

  •  
26-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
zilvermeeuw_12.jpg

© Fotograaf: neelespn

Om overlast van dieren te voorkomen, komt de gemeente Amsterdam deze zomer met een verbod op voeren. Stadsdelen kunnen gebieden aanwijzen waar het verboden is om dieren te voeren. Eendjes voeren met kleine kinderen is nog wel toegestaan.

Extreem voeren

Wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) kondigde de maatregel afgelopen week aan in Het Parool. Het voeren van dieren neemt volgens hem extreme vormen aan in de hoofdstad. Amsterdammers voeren stukken vlees aan reigers, en wat de reigers niet opeten is prooi voor meeuwen, duiven of ratten. Deze dieren brengen overlast met zich mee. Meeuwen pikken vuilniszakken open, duiven zorgen voor geluidsoverlast en ratten zijn onhygiënisch.

Dierenwelzijn

Het voeren is ook schadelijk voor de dieren zelf. "Te veel voeren zorgt, naast overlast, voor minder soorten vogels en minder gezonde vogels," aldus Ivens. Eenden voeren mag nog wel, maar de wethouder benadrukt dat brood 'erg ongezond' is voor de eenden zelf.

Handhaving

Vanaf het derde kwartaal van dit jaar wordt het voerverbod gehandhaafd in gebieden die stadsdelen zelf kunnen aanwijzen. De hoogte van de boete is nog niet bekend.
In kustgebieden zoals Haarlem en Katwijk is een voerverbod specifiek voor meeuwen al langer van kracht. De gemeenten vinden dit nodig om de overlast van de vogels tegen te gaan. Een overtreding van dit verbod levert in Haarlem een boete van 130 euro op.
Bron: Het Parool

Meer over:

voerverbod, meeuwen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Corn Ee
Corn Ee26 nov. 2017 - 13:15

Eendjes zouden juist niet gevoerd moeten worden. Groepsverkrachtingen op eenden door woerden zijn het gevolg als woerden zich niet met fourageren hoeven bezig te houden. Maar een boete op het voeren vind ik toch wel absurd eigenlijk. Dieren worden meer en meer verdrongen, geschoten en verstoten uit hun habitat. En nu dit weer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.