Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam investeert in groene kerosine

  •  
14-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
vliegtuig_vogels_pixabay

© Bron: Pixabay

De gemeente Amsterdam gaat geld steken in de ontwikkeling van synthetische kerosine, dat is duurzame vliegtuigbrandstof. Met een subsidie van 250.000 euro wordt Amsterdam een van de partners in het bedrijf Synkero, dat de groene kerosine gaat produceren in een nieuwe fabriek in het havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol.

In 2025 genoeg productie voor één vlucht per dag

Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek en er jaarlijks 50.000 ton aan 'elektrofuel' te produceren, voldoende voor één vlucht per dag heen en terug naar New York. Dat is bescheiden op het totale verbruik van Schiphol, zegt wethouder Victor Everhardt (economische zaken), maar hij wijst erop dat "deze eerste stappen essentieel zijn voor de verduurzaming van de luchtvaartsector". Daarnaast levert de nieuwe fabriek banen op in de regio Amsterdam.

Groene waterstof

De groene kerosine wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit, de CO2 wordt afgevangen in de industrie of direct uit de lucht gefilterd.

Naast de gemeente zijn KLM, Schiphol, Port of Amsterdam en SkyNRG (een grote internationale speler op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof) de andere partners in Synkero.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.