Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam geeft extra premie op slopen auto

  •  
02-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oude_auto.jpg
De gemeente Amsterdam geeft inwoners die hun oude auto laten slopen, per 1 oktober een vergoeding van tussen de 250 en 1000 euro. Deze premie komt bovenop de sloopregeling die het kabinet heeft aangekondigd, zo maakte de gemeente woensdag bekend.
Autobezitters die hun oude personenauto inruilen voor een nieuwer en schoner exemplaar, krijgen van het rijk en de autobranche een slooppremie van 750 of 1000 euro. Voor oude bestelauto's geldt een premie van 1000 of 1750 euro. Amsterdam vult nu, naar eigen zeggen als eerste gemeente in Nederland, dit bedrag aan om de autoverkoop in de hoofdstad te stimuleren.
Naast de premie op het inruilen van auto's geeft de gemeente ook een vergoeding van 500 of 1000 euro aan autobezitters die een oude wagen laten slopen, maar geen nieuwe willen aanschaffen. Deze regeling geldt alleen voor auto's die gebouwd zijn voor 1996. Met deze maatregel hoopt Amsterdam bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit.
Voor de extra slooppremie wil het gemeentebestuur 6 miljoen euro beschikbaar stellen. Daarvoor kunnen naar schatting 14.000 auto's worden gesloopt. De gemeenteraad moet nog wel met de regeling instemmen. Verantwoordelijk wethouder Hans Gerson: ,,In deze tijden van recessie helpt de gemeente de Amsterdammer en het lokale bedrijfsleven een handje. En tegelijkertijd werken we aan de leefbaarheid van de stad.''
Hoewel Amsterdam zegt de eerste te zijn, loopt in Den Haag al sinds 1 oktober vorig jaar een lokale regeling. De sloop van particuliere personenauto's van voor 1 januari 1996 levert 1000 euro op. Tot nu hebben al bijna tweeduizend mensen gebruikgemaakt van de Haagse sloopregeling.
Bovendien kunnen ook Haagse auto-eigenaren vanaf woensdag een extra bijdrage verwachten van 500 euro op de nationale subsidieregeling. Voor uitbreiding van de regeling is het subsidiebudget met 1,2 miljoen euro verhoogd. Het totaalbedrag voor deze actie bedraagt nu 3,5 miljoen, aldus de gemeente.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.