Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amoerpanters in Russische Verre Oosten nemen toe

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amoerpanter.jpg
Uit een telling van Amoerpanters blijkt dat er vijftig dieren leven in het uiterste verre oosten van Rusland. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met de telling uit 2007.
Meest bedreigd
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is verheugd over dit resultaat. “Met ongeveer dertig Amoerpanters stond de populatie decennialang op uitsterven; met vijftig dieren nu lijkt het erop dat de populatie begint terug te komen uit de gevarenzone” zegt Gert Polet van het WNF. Toch blijft het WNF hard werken aan de bescherming van de Amoerpanter, want met vijftig exemplaren is het nog steeds een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.
Aangetast leefgebied
Oorspronkelijk leefde de Amoerpanter, ook wel Amoerluipaard genoemd, in een groot deel van het stroomgebied van de Amoerrivier tot en met de bergen in Noordoost-China en Noord-Korea. Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten is de Amoerpanter uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. Ook is zijn leefgebied steeds verder aangetast door ontginning, bosbranden en aanleg van oliepijpleidingen.
Vijf kleintjes
Tellingen van deze dieren worden gedaan door middel van het zoeken en meten van voetsporen in de sneeuw. Op deze manier kunnen onderzoekers leeftijd en geslacht vaststellen. In een latere fase worden de dieren, met behulp van de foto’s uit cameravallen en met genetische informatie uit uitwerpselen, nader geïdentificeerd. In totaal zijn er vijfenveertig volwassen dieren geteld en vijf kleintjes.
Bron: WNF.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.