Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ammoniakprocedures voor het behoud van onze natuur

  •  
09-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108576.jpg
DE LANDSCHAPPEN steunt formeel de juridische procedures die Natuur en Milieu, de Gelderse Milieufederatie en Werkgroep Behoud de Peel voeren tegen uitbreidingen van veehouders. Het gaat dan om boeren die hun bedrijven willen uitbreiden in gebieden die beschermd zijn vanwege de bijzondere dieren en of planten.
De verscheidenheid aan dieren en planten, de biodiversiteit, staat in ons land onder druk door verzuring, vermesting, versnippering en verdroging. Eén van de stoffen die dit veroorzaakt is ammoniak. Uit de jaarlijkse Natuurbalansen blijkt dat de uitstoot van ammoniak één van de belangrijkste problemen vormt voor de natuur. Ammoniak komt vrij uit mest van dieren zoals koeien, varkens en kippen. Dat gebeurt in de stal, bij het uitrijden van mest, maar ook wanneer de beesten in de wei staan.
Ammoniak is een vluchtige stof: vanuit de mest kan veel ammoniak in de lucht komen. Het komt in droge vorm of met regen naar beneden en veroorzaakt verzuring en overbemesting van de natuur. Kwetsbare wilde plantensoorten als klokjesgentiaan, waterlobelia en verschillende orchideeën lijden daar onder. In plaats van heide komt er gras en de bosbodem wordt bedekt met braamstruiken en brandnetels. Vervolgens verdwijnen ook vlinders, libellen, reptielen en amfibieën.
Organisaties als Natuur en Milieu en de 12 provinciale Landschappen zetten zich in voor een rijke en mooie natuur. In de gehele Europese Unie is er haast geen plek met zo’n biodiversiteit als Nederland! Er zijn dan ook 141 gebieden aangewezen in ons land, die vanwege hun bijzondere dieren en planten Europese bescherming genieten van de Habitatrichtlijnen. Deze rijkdom van heel verschillende vegetaties en allerlei diersoorten kan alleen behouden blijven als er minder ammoniak neerkomt op natuurgebieden. De Nederlandse overheid doet te weinig om het teveel aan ammoniak tegen te gaan, terwijl er allerlei Europese regels zijn om de belangrijke natuurgebieden – de Habitatrichtlijngebieden - in Nederland te beschermen.
Kortom, met de juridische procedures die DE LANDSCHAPPEN samen met anderen voert willen we aantonen dat de wettelijke regels van het Rijk niet streng genoeg zijn om de eigen doelen, namelijk het stoppen van het definitief verdwijnen van planten- en diersoorten in 2010, te halen en om te voldoen om aan de Europese regels zoals de Habitatrichtlijn. Ook willen we hard maken dat gemeenten en provincies de bestaande regels beter moeten toepassen.
DE LANDSCHAPPEN is absoluut niet tegen boeren en hun bedrijven. Maar juridische procedures voeren tegen uitbreidingsverzoeken van individuele boeren is de enige manier om duidelijkheid te krijgen. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat de overheid beter ammoniakbeleid gaat voeren, de regels beter toepast en zo de natuur beschermd wordt.
Bron: De Landschappen
 

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor