Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder ammoniak door slimmer bemesten

  •  
17-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
cow-dungRS

© Pixabay

Melkveehouders kunnen hun ammoniakuitstoot drastisch beperken door de mest te verdunnen voor ze hem op het land brengen. Dat is de opvallende uitkomst van een proef bij tien melkveebedrijven. Ammoniak staat momenteel erg in de belangstelling omdat het de belangrijkste bron is van stikstofuitstoot waar de natuur zoveel last van heeft. De ‘Proeftuin Veenweiden’ in Zegveld organiseerde dit onderzoek samen met boerenorganisatie LTO. 

22% reductie

Voor dit onderzoek mengden de boeren hun drijfmest met water voor ze hem op het land brachten. In de bedrijven op veengrond werd de mest niet onder de zoden gestopt (‘geïnjecteerd’) maar er in stroken opgelegd. Mengen met water zorgde voor een gemiddelde reductie van 22% van de ammoniakuitstoot.

Te veel eiwit in het voer

Naast een betere manier en zeker ook een betere timing van het uitrijden van de mest – liefst als het regent en zeker niet als de zon niet schijnt! – wisten de boeren ook nog eens 10% van de ammoniakuitstoot te beperken door de koeien minder eiwit te voeren. ‘Nederlandse koeien krijgen eigenlijk standaard teveel eiwit’, zegt onderzoeker Gerard Migchels van Wageningen University & Research, die de proef wetenschappelijk begeleidde. ‘Als je die overdosering van eiwit via het krachtvoer stopt, stoten de koeien minder stikstof uit, terwijl ze even veel melk blijven geven.’ 

Met deze maatregelen lijkt het dus mogelijk om heel eenvoudig de beruchte stikstofuitstoot substantieel terug te dringen, zonder dieren de deur uit te hoeven doen.


Meer over:

boeren, stikstof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.