Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amerikaanse knorrepos duikt op in Noordzeekanaal

  •  
21-01-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
In het Noordzeekanaal is een voor Nederland nieuwe vissoort gevonden. Het gaat om de 'Atlantic Croaker' die van origine voorkomt voor de Atlantische kust van Noord-Amerika.
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) hebben de vis inmiddels de Nederlandse naam ,,knorrepos'' gegeven. De vis lijkt immers sterk op de baars-achtige pos en maakt bij aanraking ,,knorrende geluiden''.
De Amerikaanse vis dook enkele jaren geleden al op in de Belgische wateren voor Oostende en Antwerpen. Voor het eerst is de soort nu ook in Nederland gesignaleerd. Twee exemplaren zijn afgelopen najaar in fuiken voor de Amerika-haven in het Noordzeekanaal gevonden.
De visserijonderzoekers willen nu bekijken hoe de Amerikaanse vis in Nederland terecht is gekomen. Belgische biologen menen dat de dieren via het ballastwater in zeeschepen zijn meegelift naar Europa. Het RIVO denkt echter dat de vrij jonge exemplaren uit het Noordzeekanaal hier geboren zijn. ,,Het zou ons daarom niet verbazen als er nog veel meer jonge knorrepossen gevangen worden'', aldus de onderzoekers.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.