Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amerika ‘kookt’ kalkoenen levend_29_01_2016

  •  
29-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1664786306.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Duizenden kalkoenen op met vogelgriep besmette bedrijven in de Amerikaanse staat Indiana zijn de afgelopen weken gedood doordat het ventilatiesysteem moedwillig werd uitgezet. Na een doodstrijd van ongeveer 30-40 minuten, sterven de dieren uiteindelijk aan oververhitting. Deze uiterst dieronvriendelijke dodingsmethode, die in september vorig jaar is goedgekeurd door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), is in strijd met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), die ook door de VS zijn onderschreven. 
Deze maand is er voor het eerst melding gemaakt van de toepassing van deze methode en in al minstens 6 bedrijven zijn de kalkoenen 'levend gekookt'. De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) is een actie gestart richting het USDA. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is altijd verschrikkelijk als er massaal dieren worden afgemaakt voor de uitbraak van een epidemie. Maar de overheden hebben de plicht om dit zo humaan mogelijk te doen. Hoe de VS nu handelen is onbegrijpelijk en onvoorstelbaar wreed.” Via de website kunnen mensen een protestmail sturen naar het USDA. 
Dodingsmethodes
De meest gebruikte dodingsmethode bij de uitbraak van vogelgriep in Nederland is vergassing, waarbij gedurende enkele minuten de dieren eerst bedwelmd worden door gas met een lage CO2-concentratie en vervolgens gedood met een hoge concentratie CO2. De meest humane wijze voor massale doding in een stal is het gebruik van met inerte gassen gevuld schuim, waarbij de dieren binnen 30 seconden bedwelmd raken. Het gebeurt echter vaker dat landen op extreem dieronvriendelijke wijze de uitbraak van een dierziekte proberen te bestrijden. Zo begroef Zuid-Korea bij de uitbraak van MKZ in 2011 zijn varkens levend, en overgoot Egypte in 2009 varkens met chemicaliën vanwege de Mexicaanse griep. Het is voor het eerst dat er melding wordt gemaakt van een dergelijke onconventionele dodingsmethode in de VS. 
Vogelgriep in de VS
De eerste melding van vogelgriep (hoogpathogene variant H7N8) in de staat Indiana, die bekend staat om zijn grote kippen- en kalkoenindustrie, was op 18 januari dit jaar op een kalkoenenbedrijf. Sindsdien is er besmetting op 10 bedrijven vastgesteld en zijn in ieder geval ruim 400.000 vogels gedood, waaronder 155.000 kippen die niet besmet zijn met het virus. Hoeveel dieren er precies al gedood zijn door het uitzetten van de ventilatie is onduidelijk. Vorig jaar was er in de VS ook al een grote uitbraak van vogelgriep (hoogpathogene variant H5N2), waarbij ruim 49 miljoen dieren zijn gedood.
Momenteel woedt ook in het zuidwesten van Frankrijk vogelgriep; op 69 bedrijven is het virus (variant H5N2) gedetecteerd. De laatste grote uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 variant) in Nederland was in 2014; toen werden 345.000 dieren gedood.
Bron: CIWF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.