Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amerika architect van eerste olieramp Noordpool

  •  
15-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noordpool.jpg
Dat is de conclusie van Greenpeace op een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlands Zaken na het rampzalig verlopen boorseizoen van Shell in het Noordpoolgebied. ‘Amerika durft het niet aan om een verbod af te kondigen, terwijl Shell heeft bewezen dat het Noordpoolgebied en olieboringen een fatale combinatie zijn’, zegt Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace.
Papierwerk
De Amerikaanse overheid geeft als belangrijkste aanbeveling in zijn rapport dat Shell zijn papierwerk beter op orde moet hebben om op die manier beter te kunnen coördineren. De conclusies uit het rapport zijn echter niet mals: Shell had geen controle en was de coördinatie over het project kwijt, Shell ging boren zonder dat materialen voor veiligheid en het opruimen van een olielek waren getest en Shell had geen zicht op de werkzaamheden van aannemers die waren belast met het in orde brengen van alle materialen.
Veiligheidseisen
‘Het is ongelofelijk dat dit alles is waarmee de Amerikaanse overheid komt’, zegt Thijssen. Shell, dat eerder beweerde dat ‘de Noordpool was geschapen was voor een bedrijf als Shell’, heeft zeven jaar aan dit project gewerkt, meer dan 4,5 miljard dollar geïnvesteerd en is na één jaar boren niet in staat gebleken te voldoen aan de minimale veiligheidseisen. Als overheden niet durven op te treden tegen de roekeloosheid van de oliebedrijven, is het aan de investeerders van Shell om de stekker eruit te trekken.’
Volgens Thijssen zou het grootste bedrijf ter wereld zijn Noordpoolmiljarden moeten steken in schone energie. ‘Klimaatwetenschappers vertellen dat we lang niet alle bekende olievoorraden kunnen opmaken om een desastreuze opwarming van de aarde te voorkomen. Het is dus waanzin en een teken van blindheid voor wetenschappelijke feiten om in het Noordpoolgebied de laatste druppels olie uit de aarde te willen persen.’
Het rapport van de Amerikaanse overheid is het resultaat van een uitgebreid onderzoek nadat het Shell in het boorseizoen van 2012 fout op fout stapelde. Het stranden van het boorschip Kulluk op de klippen van Alaska, vormde voor Shell afgelopen maand reden om een pauze in te lassen en in 2013 niet te boren in het Noordpoolgebied.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.