Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amelis-weer(d)

  •  
18-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amelisweerd is een landgoed ten oosten van de stad Utrecht, waarvan het bestuurlijk gezien onderdeel uitmaakt. Het landgoed ligt aan de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik en grenst aan het landgoed Rhijnauwen.
In 1951 kwam het landgoed Oud-Amelisweerd in handen van de gemeente Utrecht, in 1963 ogevolgd door Nieuw-Amelisweerd.
Het landhuis Nieuw-Amelisweerd werd in 1971 gekraakt. Het landgoed werd in de jaren ‘80 gerestaureerd op initiatief van de krakers. Het huis wordt tegenwoordig nog bewoond en telt 17 appartementen.
In 1982 raakten natuurvrienden en de politie met elkaar slaags tijdens een protest tegen de aanleg van de A27. Uiteindelijk werd in 1986 de A27 dwars door het westelijke deel van Amelisweerd aangelegd. De protesten hebben er wel toe geleid dat de kapbreedte voor de nieuwe weg versmald werd van 175 m. tot 55 m.
De ministeries van Verkeer & Waterstaat en VROM doen in de 'startnotitie Ring Utrecht' (bedoeld om de fileproblematiek rond de stad Utrecht aan te pakken) het voorstel een nieuwe weg aan te leggen langs Amelisweerd. Hoewel het vooralsnog om één van de mogelijke opties gaat, blijkt uit de eerste reacties van politiek en publiek dat de littekens van 1982 nog flink kunnen jeuken…
Jos Kloppenborg voerde al in de jaren '70 en'80 actie namens de Vrienden van Amelisweerd . Hij was aanwezig bij de ontruiming van het bos op 24 september 1982. Inmiddels is hij al een aantal jaren voor GroenLinks lid van de Provinciale Staten van Utrecht.
Luc van Bussel richtte een jaar geleden de Partij van de Filerijder op. Van zijn hand verscheen onlangs het boek Het boek Het Infarct , over de toekomst van het wegverkeer in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.