Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amazonerivier is elf miljoen jaar oud

  •  
07-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amazon-river.jpg
De Amazonerivier stroomt ruim elf miljoen jaar van het Andesgebergte naar de Atlantische Oceaan. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kwamen dit te weten na bodemonderzoek in de monding van de rivier in Brazilië. Deze maand publiceerden zij hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Geology.
,,Tot nu toe was niet precies bekend hoe oud de Amazone was'', zei geoloog Carina Hoorn maandag. ,,Er werd altijd maar wat gegist. Sommigen dachten dat de rivier acht of tien miljoen jaar oud was, anderen gokten op twaalf miljoen jaar.''
De UvA-onderzoekers maakten deel uit van een internationaal team, waarin ook de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas en de Universiteit van Liverpool vertegenwoordigd waren. In de riviermonding boorden zij tot 4,5 kilometer diepte. Zo stuitten zij op een 'enorm archief' aan biologische informatie van het continent. ,,Tot voor kort kon slechts een heel klein gedeelte worden opgeboord en bekeken'', aldus Hoorn. De kilometerlange boring is dan ook een doorbraak in het onderzoek naar de Amazonerivier, aldus de UvA.
De Amazone is na de Nijl de langste rivier ter wereld. Volgens de wetenschappers uit Amsterdam kreeg de rivier ongeveer 2,4 miljoen jaar geleden zijn huidige stroomgebied. Sindsdien loopt hij door het gebied waar nu de landen Peru, Brazilië, Bolivia, Columbia en Ecuador liggen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.