Vroege Vogels

Amazonemier in Nederland?

  •    •  
20-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3eefbd8a-3b73-4258-a229-78501e0e30f7.jpg&w=370

© Amazonemier - Fotograaf Bernard van Marwijk

De amazonemier is een slaafhoudende soort die andere mierensoorten gebruikt om het werk voor de kolonie te doen. Vroeger had de amazonemier een ruime verspreiding in de zuidelijke helft van ons land. Op de meeste plekken is ze inmiddels verdwenen.

Leefwijze

De amazonemier heeft een zeer bijzondere leefwijze. Een nieuwe koningin die een kolonie wil beginnen, neemt een bestaand nest van een renmier over. Ze doodt de renmierkoningin, waarna de renmierwerksters de nestbouw, voedselvoorziening en de verzorging van het broed van de amazonemierkoningin op zich nemen. De amazonemierkoningin maakt zelf maar weinig werksters, die zich altijd in het nest dicht bij haar ophouden. Aan de oppervlakte van het nest is niet te zien dat er een amazonemierenvolk in huist.
Alleen als de kolonie moet groeien komen de amazonemierwerksters naar buiten. Ze vormen een lange kolonne en gaan op strooptocht om een naburig nest van een renmiersoort te plunderen. Beladen met de werksterpoppen keren de amazonemierwerksters terug om zo het nest aan te vullen met een verse generatie slaven. Deze strooptochten vinden slechts enkele keren per jaar plaats, meestal laat in de middag op zeer warme dagen.

Warme zomerdag

De amazonemier is zeer warmteminnend, en de nesten worden gemaakt op droge zandgrond. De afgelopen twee decennia is de soort op nog maar drie plekken in ons land waargenomen: bij Vennebulten (Achterhoek), op de Looierheide (Gennep) en op De Plateaux (Valkenswaard).
Het kan dat de verborgen levende amazonemier zich laat zien tijdens een strooptocht. Mocht je op een van de oude vindplaatsen zijn tijdens een warme middag in de zomer, let dan extra op! Als je  een amazonemier ziet neem dan contact op met EIS Kenniscentrum Insecten . Het doel van EIS Kenniscentrum Insecten is om duidelijk te maken of de soort nog in ons land voorkomt en hoe ze beschermd kan worden.
Tekst: André J. van Loon & Jinze Noordijk, beide EIS Kenniscentrum Insecten
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

amazonemier, mier
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.