Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Altijd Thuis: de heremietkreeft

  •  
12-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
453 keer bekeken
  •  
heremietkreeft.jpg

© Fotograaf: Stevenhagen

In deze tijd van corona is thuis blijven voor ons mensen van groot belang. Dus werken wij van Vroege Vogels ook voornamelijk vanuit huis. En tijdens een van onze digitale vergaderingen kwam een Vroege Vogel redacteur met een mooi idee; een serie over dieren die hun huis meedragen. Die dus altijd thuis zijn! Dieren zoals de slak, de zakdrager, of de heremietkreeft !

Een slakkenhuis als huis

Het diertje dat rondloopt op het strand met een slakkenhuis op z'n rug is de heremietkreeft.  Ze gebruiken lege schelpen,  meestal slakkenhuisjes, als bescherming voor hun weke achterlijf.  Ze wisselen van schelp als ze uit een kleiner model zijn gegroeid. Bij het wisselen naar een groter onderkomen kunnen er ook vechtpartijen ontstaan, waarbij de winnaar met de beste schelp er vandoor gaat. 

Boksertje

In Nederland komt zowel de grote als de kleine voor. Het onderscheid: bij de grote heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker, bij de kleine heremietkreeft is het precies andersom, daar is de linker schaar het grootst. De kleine heremietkreeft die het meest voorkomt langs onze kust wordt ook vaak boksertje genoemd. bij het benaderen van deze strandbewoner kan het gebeuren dat het diertje zich opricht en met de scharen boksbewegingen maakt om de vijand af te schrikken.

Meer over:

altijdthuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.