Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Altijd Thuis: de heremietkreeft

12 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
heremietkreeft.jpg

© Fotograaf: Stevenhagen

In deze tijd van corona is thuis blijven voor ons mensen van groot belang. Dus werken wij van Vroege Vogels ook voornamelijk vanuit huis. En tijdens een van onze digitale vergaderingen kwam een Vroege Vogel redacteur met een mooi idee; een serie over dieren die hun huis meedragen. Die dus altijd thuis zijn! Dieren zoals de slak, de zakdrager, of de heremietkreeft !

Een slakkenhuis als huis

Het diertje dat rondloopt op het strand met een slakkenhuis op z'n rug is de heremietkreeft.  Ze gebruiken lege schelpen,  meestal slakkenhuisjes, als bescherming voor hun weke achterlijf.  Ze wisselen van schelp als ze uit een kleiner model zijn gegroeid. Bij het wisselen naar een groter onderkomen kunnen er ook vechtpartijen ontstaan, waarbij de winnaar met de beste schelp er vandoor gaat. 

Boksertje

In Nederland komt zowel de grote als de kleine voor. Het onderscheid: bij de grote heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker, bij de kleine heremietkreeft is het precies andersom, daar is de linker schaar het grootst. De kleine heremietkreeft die het meest voorkomt langs onze kust wordt ook vaak boksertje genoemd. bij het benaderen van deze strandbewoner kan het gebeuren dat het diertje zich opricht en met de scharen boksbewegingen maakt om de vijand af te schrikken.

Meer over:

altijdthuis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar