Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alternatieve dierproeven

  •  
06-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Universiteit Utrecht organiseert vrijdag 6 en zaterdag 7 februari een symposium over 50 jaar (alternatieve) dierproeven. Voor het eerst wordt hier de Willy van Heumenprijs Alternatieven voor Proefdieren uitgereikt. Een gesprek met de winnaar en met hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven Coenraad Hendriksen.
Het gebruik van proefdieren in Nederland is de afgelopen jaren gedaald. In 2007 werden bijna 600.000 proefdieren gebruikt. Dat is één procent minder dan in 2006. De daling komt deels door de toegenomen alternatieven voor dierproeven. Wel werden in 2007 meer proeven verricht op vissen, ratten en vogels. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat meer dan 90% van de Nederlanders tegen het gebruik van proefdieren is als het niet bijdraagt aan het welzijn van mens en dier.
 
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de wetenschappers Russell en Burch, gericht op een verantwoord en humaan gebruik van proefdieren, het principe van de 3V’s introduceerden: Vermindering, Vervanging en Verfijning. De ontwikkelingen binnen deze 3V's vormen de rode draad in het internationale symposium ‘Looking into the crystal ball: The laboratory animal in a changing World’ op 5, 6 en 7 februari in Utrecht. Op de eerste twee dagen geven wetenschappers een overzicht van de wijze waarop alternatieven de afgelopen 50 jaar hebben bijgedragen aan verantwoord proefdiergebruik en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor de toekomst.
Het symposium wordt georganiseerd door de afdeling proefdierkunde van het departement dier, wetenschap en maatschappij van de Universiteit Utrecht en het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven (NCA) in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.
 
De Willy van Heumenprijs is een prijs die eens in de twee jaar door de Stichting 'Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren' wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen dat het gebruik van proefdieren voor medische doeleinden wordt beperkt tot de werkelijk noodzakelijke proefnemingen en dat alternatieven voor het gebruik van proefdieren zo goed mogelijk worden benut. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 Euro, naar eigen inzicht van de winnaar te besteden aan het welzijn van dieren. De naam van de prijs verwijst naar de oprichter van de stichting, die woonde in de plaats Heumen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.