Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Als we de veestapel halveren, kunnen we door bouwen’

  •  
09-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
786 keer bekeken
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

Regeringspartijen D66 en GroenLinks willen het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen. Zo kan Nederland voldoen aan de stikstofregels en toch doorgaan met de bouw van nieuwe huizen. Boeren moeten overstappen op zogeheten kringlooplandbouw of stoppen. GroenLinks vraagt aan het kabinet om met Prinsjesdag extra geld uit te trekken voor het uitkopen van boeren zodat in maximaal vijftien jaar tijd de bio-industrie kan worden gehalveerd.
De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. En dat terwijl de woningnood groot is. Nu het mes moet in de stikstofuitstoot, moeten daarom vooral de landbouw en het verkeer dat opbrengen en de woningbouw worden ontzien, stelde D66 zondag al. Dat is tegen het zere been van met name coalitiepartners CDA en VVD.
Maar de landbouw is verantwoordelijk is voor 70 procent van de stikstof die Nederland uitstoot. Landbouwminister Carola Schouten wil de veestapel al verminderen, maar dat gaat D66 niet snel en niet ver genoeg. Schouten zou nog meer boeren moeten uitkopen. Ook moet de overstap op kringlooplandbouw, waarbij de boer niet langer leunt op veevoer en kunstmest uit het buitenland en niets verloren laat gaan, aantrekkelijker worden. Als boeren voor kringlooplandbouw kiezen, krimpt de veestapel al meteen.
Wat GroenLinks betreft wordt in de noodwet vastgelegd dat in vijftien jaar de veestapel halveert. Om dat te bereiken moet volgens GroenLinks vijftien jaar lang 500 miljoen euro worden uitgetrokken om veehouders uit te kopen.

Reacties

Volgens land- en tuinbouwbranchevereniging LTO Nederland lost het halveren van de veestapel niks op en bovendien stellen zij dat het oneerlijk is om een sector te belasten die al zoveel zou hebben gedaan voor de verduurzaming. "Zelfs als we de gehele veestapel naar het buitenland verplaatsen blijft de juridische werkelijkheid dat er nog steeds te veel stikstof is."
Landbouwminister Carola Schouten uit ook haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem.
Bron: ANP, GroenLinks, D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.