Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Als de droogte aanhoudt...

3 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
waal.jpg

© Door lange periodes van droogte stromen rivieren minder goed door. Foto: vgalen

Nu hitte en droogterecords verbroken dreigen te worden in Nederland en het watertekort richting de 300mm gaat, is het goed om eens naar de toekomst te kijken als we vaker dit soort droogtes mogen verwachten. Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op zomers als deze van 2018. Hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht ziet vooral de noodzaak van een hogere grondwaterstand om een grotere buffer aan te leggen. 

Grondwater

Betere voorspellingen van droogtes worden in de toekomst steeds belangrijker. Want wat doe je als de kans op droogte in april bijvoorbeeld 50 procent is. Ga je dan het waterpeil van het IJsselmeer al verhogen? Of alleen het grondwaterpeil? Allemaal vragen waar we in de toekomst sneller op zullen moeten anticiperen.

Satelliet

De droogte van dit jaar heeft Nederland wat overvallen. Om de eerste signalen van beginnende droogte te zien, kunnen satellietbeelden van de vegetatie helpen. Daar kun je al in een vroegtijdig stadium zien of er verdroging optreedt. Ook de afsmelting van de sneeuw in de Alpen is een belangrijke indicator.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.