Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alles wat je wil weten over Zeeuwse vogels: de Avifauna Zeelandica

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1191 keer bekeken
  •  
Avifauna Zeelandica

De Avifauna Zeelandica in 2 delen

© Jeannette Parramore

Het is een lijvig boekwerk geworden: 1.500 pagina’s in twee delen. De Avifauna Zeelandica staat boordevol informatie over de vogels van Zeeland, maar zal ook mensen aanspreken die meer algemeen in Zeeland geïnteresseerd zijn. Zo staat er veel historische informatie in, bijvoorbeeld uit oude dagboeken, kranten, tijdschriften en jachtverordeningen, maar ook leuke anekdotes en biografische informatie over de vogelaars.

Dat zegt auteur en samensteller Peter Meininger, bekend van de vier jaar eerder verschenen Flora Zeelandia, dat ‘slechts’ 1000 pagina’s bevat. “De meeste regionale avifauna’s bestaan alleen uit een soortenlijst en een inleiding. Bovendien was er voor Zeeland nog geen overzicht van de hele provincie. Tholen en Sint-Philipsland waren bijvoorbeeld nog witte vlekken. En van Zuid-Beveland was alleen in 1948 een korte avifauna verschenen. Tegenwoordig is er veel meer over de vogels bekend en wordt er veel meer geteld, grofweg sinds 1980.”

Vogeltrek

Zeeland is allereerst belangrijk  vanwege de massale vogeltrek. Telpost Breskens geniet in het voorjaar zelfs internationale faam. Op Europese schaal zijn de Zeeuwse Deltawateren een top-5-gebied als het gaat om vogel dichtheden. Die is hier vele malen hoger dan in de Waddenzee. Daarnaast zorgt het bijzondere landschap -zout en zoet water, met en zonder getij, akkers en duinen-  en het milde klimaat voor veel diversiteit. Daardoor zijn er bijvoorbeeld ook broedende Cetti’s zangers, steltkluten, kleine zilverreigers: allemaal opmerkelijke nieuwkomers.

Er werd ook veel dwaalgasten gemeld, zoals de Amerikaanse Smient, Blauwe Rotslijster, Grote Geelpootruiter, Kleine Geelpootruiter, Mongoolse Pieper, Noordse Boszanger, Siberische Gierzwaluw, Stekelstaartgierzwaluw, Steppeplevier en Wilsons Stormvogeltje.

Miljoenen waarnemingen

De Avifauna Zeelandia bevat meer informatie dan gangbare avifauna’s. Bijvoorbeeld uitgebreide soort beschrijvingen met foto’s, kaartjes en grafieken, en vaak nog niet-gepubliceerde data over broedbiologie en aantallen. Een groot deel is afkomstig van de tellingen van Sovon, waaronder het Sovon Atlasproject van 2013-2015. Daarnaast zijn de gegevens gebruikt van de site Waarneming.nl, die ruim 7 miljoen vogelwaarnemingen heeft opgeleverd. De uitdaging was het bewerken daarvan. Er heeft dan ook een groot aantal auteurs aan meegewerkt en een fotoredactie van vijf man: die  heeft tienduizenden foto’s bekeken en daaruit de tweeduizend mooiste foto’s van soorten en landschappen geselecteerd.

Maandag 21 maart wordt  het boek aangeboden een gedeputeerde Anita Pijpelink en is vanaf die dag ook verkrijgbaar.

Peter Meininger en Eric Marteijn

Samensteller Peter Meininger en mede auteur Eric Marteijn met de Avifauna Zeelandia

© Jeannette Parramore

Meer over:

avifauna
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

waaie000
waaie00018 mrt. 2022 - 21:30

Pracht werk !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.