Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groots boek over mossen en korstmossen

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1878 keer bekeken
  •  
Korstmos

© Fotograaf: JanPronk

Deze week verschijnt het magnum opus voor de Nederlandse mossen en korstmossen. Fijn laddermos, bleek boomvorkje, rood bekermos, roze heikorst, stoffig schorssteeltje, en zo kunnen we nog even doorgaan, ze staan allemaal in het dikste boek ooit over mossen en korstmossen. Een kloek boek van meer dan 500 pagina’s. Er is meer dan twintig jaar aan gewerkt.

Mossen en korstmossen

Mossen zijn kleine plantjes die dicht op elkaar gepakt groeien in zogenaamde kussens of matten. Ze zetten zich vast met wortelachtige structuren op rotsen, de stam of bladeren van bomen of op de grond.
Gewoon krulmos

© Gewoon krulmos. Fotograaf: BertVeerman

Grijs kronkelsteeltje, een invasieve mossoort. Fotograaf: skelter
Korstmossen zijn daarentegen geen planten maar een combinatie van twee levensvormen: een schimmel en een wier. Deze twee levensvormen zijn soms zo sterk verbonden, dat de partners niet zonder elkaar kunnen overleven. De wieren produceren via fotosynthese voedingsstoffen die de schimmel nodig heeft. De schimmel houdt op zijn beurt water vast dat het wier kan gebruiken voor fotosynthese en zorgt voor bescherming van het wier.
Gewoon landkaartmos

© Gewoon landkaartmos (korstmos). Fotograaf: will


Rood bekermos (korstmos). Fotograaf: Barky

Groot boek

In dit kloeke boek staan vele honderden soorten beschreven. Naast deze beschrijvingen gaat het in het boek ook over de invloed van het milieu. Ook al staan ze samen in een boek, mossen en korstmossen zijn totaal verschillend. Zo is een korstmos een symbiosevorm tussen een schimmel en een wier. Een (blad)mos is een plant, dat anders dan bij vaatplanten, hun nutriënten niet opneemt via de wortels maar uit de lucht of via het substraat.
Sterretjesmos

© Sterretjesmos of gewoon haarmos. Fotograaf: jokenijenhuis

Een van de auteurs van het boek is Bas van Gennip. Hij verzorgde ook de foto’s in het boek. Volgens hem gaat er een wereld voor je open als je mossen en korstmossen van dichtbij bekijkt.
Groot dooiermos

© Groot dooiermos (korstmos). Fotograaf: AdavanderKaa

Titel: De vegetatie van Nederland, deel 6’; mossen- en korstmossengemeenschappen.
Auteurs: Klaas van Dort, Marcel Schrijvers-Gonlag en Bas van Gennip.

Meer over:

mos, korstmos
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor