Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alles over 'foute beestjes' in Wageningen

  •  
24-10-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roofmijt_01.jpg
Wie meer wil weten over muggen, hoofdluizen, teken, mijten en andere kriebelbeestjes kan volgende week in Wageningen terecht. Daar houdt het Laboratorium voor Entomologie (insectenkunde) van de Wageningen Universiteit een driedaags festival over 'foute beestjes', zoals de wetenschappers het zelf noemen.
Hoogtepunt van het festival Zuigers en Prikkers is de open dag van het laboratorium op zaterdag. Bezoekers kunnen daar terecht in de hoofdluiskliniek, waar ze te weten kunnen komen hoe de plaag nog te bestrijden is, nu de beestjes langzamerhand resistent zijn geworden tegen alle reguliere luizenmiddelen. Ook is er te zien hoe wetenschappers muggen lokken met vieze sokken. Het festival wordt gehouden van 1 tot en met 3 november.
Aanleiding voor het festival is het 20-jarig jubileum van de vakgroep Medische en Veterinaire Entomologie. Deze vakgroep houdt zich bezig met de overdracht van ziekten op mens en dier door insecten en heeft onder leiding van professor Willem Takken wereldfaam verworven.
Bekend Wagenings onderzoek is onder meer het ontwikkelen van geurvallen voor malariamuggen. Ook is er internationaal belangstelling voor de zoektocht naar biologische bestrijdingsmiddelen voor dierziekten en voor de Wageningse inventarisatie van teken en tekenbeten.
Bij het festival verschijnen ook twee boeken. Beten en Steken van Willem Takken is bestemd voor het grote publiek. De insectendeskundigde beschrijft 46 soorten kriebelbeesten en de overlast die ze veroorzaken. Het andere boek omvat bijdragen van entomologen uit de hele wereld. Zij geven een overzicht van het voorkomen en het bestrijden van ziekten als malaria, knokkelkoorts en de West-Nijlkoorts.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.