Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Allerlaatste Nederlandse bruinrode wespenorchissen vernield

  •  
17-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinrode_wespenorchi.jpg
Recent werd geconstateerd dat de enige populatie van de bruinrode wespenorchis in Nederland is vernield door grondverzet. De vernieling was van dusdanige aard dat de soort als verloren wordt beschouwd en daarmee op het randje van uitsterven staat.
Laatste exemplaren
Vorig jaar was er nog sprake van goed nieuws. bruinrode wespenorchis (Epipactis atrorubens), een zeldzame orchideeënsoort die beperkt is tot Zuid-Limburg, werd al geruime tijd niet meer waargenomen. Na de laatste vondst in 2004 werden echter vorig jaar in een groeve 24 exemplaren aangetroffen.
Op het randje
Vorige maand werd duidelijk dat op de plek waar de planten groeiden, grondverzet heeft plaatsgevonden. Gebaseerd op de aard van de werkzaamheden en de gevolgen is het zeer onwaarschijnlijk dat de planten de ingreep hebben overleefd. De populatie Bruinrode wespenorchis bevindt zich nu dan ook op het randje van uitsterven.
Aangifte
Inmiddels heeft de Werkgroep Europese Orchideeën (W.E.O.) aangifte gedaan bij inspectiedienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit tegen de organisatie die verantwoordelijk is voor de vernieling.
Bron: Natuurbericht.nl
Foto: Mark Meijrink

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.