Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alertis verwelkomt drie Georgische beren in Het Berenbos

  •  
24-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_287017.jpg
Na lang wachten zetten eind april eindelijk de drie Georgische beren voet in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. De beren, drie jonge mannetjes, woonden in een gesloten gemeentelijke dierentuin in Rustavi, Georgië. Deze dierentuin werd vorig jaar gesloten.
  
Wegens gebrek aan financiële middelen om de beren te verzorgen zag de eigenaar van de beren in euthanasie nog de enige oplossing. Gelukkig kon Alertis – Stichting voor Beer - en Natuurbescherming, ze redden door ze in Het Berenbos Rhenen op te vangen.
Na maanden van voorbereiding konden de drie beren eind april naar Nederland komen. Koen Cuyten van Alertis, ging samen met Gerard Meijer van Ouwehands Dierenpark Rhenen, naar Georgië om de laatste voorbereidingen te treffen. Na een paar zware dagen, voor hen én voor de beren, vlogen ze met een Russisch vrachtvliegtuig direct van Tbilisi in Georgië naar Maastricht. De rode loper lag voor hen klaar!
Een vrachtwagen vervoerde de beren vervolgens naar Het Berenbos in Rhenen. Het transport verliep zeer goed, maar was wel vermoeiend voor de beren. Extra blij waren ze dat ze in Rhenen de transportkisten uit mochten om de quarantaine in te gaan. En wat zullen ze straks genieten als ze echt Het Berenbos in kunnen!
  
Om de beren naar Rhenen te kunnen laten komen werkte Alertis onder meer samen met Ouwehands Dierenpark Rhenen, de Georgische natuurbeschermingsorganisatie NACRES en met Zoologistics voor het transport.
Kinderboekenschrijver Rindert Kromhout schreef een boek over het leven van een bijzondere beer Igor. Het boek werd op donderdag 24 mei in Het Berenbos van Ouwehands Dierenpark Rhenen gepresenteerd. Vanaf toen is 'Igor, beer in nood' ook verkrijgbaar in de boekhandel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan Alertis. Eén van de drie Georische beren is Igor genoemd, naar het boek. Lees meer over zijn boek> >
Het Berenbos biedt opvang voor mishandelde beren en is in 1993 opgezet op initiatief van Alertis – stichting voor beer- en natuurbescherming. De beren die naar Het Berenbos komen, hebben vaak een tragisch leven achter de rug en krijgen in Het Berenbos de kans om te herstellen en weer te genieten van het leven. Alertis ontwikkelde een methode van opvang en behandeling die misbruikte beren hun gezondheid en levenslust teruggeeft. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Bosnië, Duitsland en Rusland.
Alertis streeft ernaar ook in Georgië een opvang te realiseren, aangezien nog vele tientallen beren in kleine kooien bij restaurants en langs de weg etc. onder slechte omstandigheden leven. Eigenaars willen vaak graag afstand doen van de beren, maar weten niet waar ze terecht kunnen. Er is geen officiële opvang in Georgië en Het Berenbos in Rhenen is te klein om zoveel beren op te vangen.
Bron: Altertis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.