Vroege Vogels

Alertis krijgt 100.000 euro voor bruine beer Bulgarije

  •  
28-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_126195.jpg
Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, heeft een beurs van ruim € 100.000 ontvangen van het Ministerie van LNV om een nationaal beschermingsplan voor de bruine beer in Bulgarije op te stellen. Een dergelijk beschermingsplan is nodig voor Bulgarije om toe te kunnen treden tot de EU. Alertis coördineert dit plan samen met haar Bulgaarse partnerorganisatie Balkani Wildlife Society. De verkregen beurs maakt deel uit van het programma BBI-Matra. Dit programma is speciaal bedoeld voor natuurbeschermingsprojecten in Midden en Oost-Europa.
Alle landen die lid worden van de EU en/of die de Bern conventie hebben ondertekend, moeten dergelijke managementplannen schrijven, ter bescherming van Europese wilde dieren en hun leefgebieden. “In Bulgarije bestond nog geen beschermingsplan voor de bruine beer,” aldus dr. Margje Voeten, projectmanager van Alertis. “Vorig jaar heeft Alertis, samen met Balkani Wildlife Society, het initiatief genomen om hier wel mee te beginnen. Ook voor de eerste fase van het project ontving Alertis een subsidie van BBI-Matra.” BBI-Matra is de opvolger van PIN-Matra, een subsidieprogramma voor natuurbescherming vanuit het Ministerie van LNV. 
 
Betrokkenheid alle belangengroepen
De huidige bijdrage is bedoeld om het beschermingsplan van de bruine beer in Bulgarije verder af te maken. Hiervoor organiseert Alertis onder meer bijeenkomsten voor alle partijen die iets met beren hebben te maken. “Zowel jagers als natuurbeschermers worden dus uitgenodigd,” legt Margje Voeten uit. “Samen zullen alle betrokken groepen en organisaties het eens moeten worden over hoe ze het beste de beren in Bulgarije kunnen beschermen. Alleen zo is de kans het grootst dat het plan goed wordt uitgevoerd en nageleefd. Ook zal Alertis met dit geld veldonderzoek financieren om te achterhalen hoeveel beren er nog zijn en waar ze voorkomen. Hiervoor worden haren en uitwerpselen verzameld, waar men DNA-analyses mee kan doen. Het voltooien van het plan zal nog zo’n twee jaar duren en zal voor de Bulgaarse bruine beren van groot belang zijn.”
Alertis: wilde beren èn Het Berenbos
Alertis zet zich al ruim 10 jaar in voor de bescherming van de bruine beer, zowel in het wild als in gevangenschap. Een van de bekendste projecten van Alertis is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. De stichting werkt voornamelijk aan projecten in Oost-Europese en Aziatische landen. In Bulgarije is Alertis, naast het beschermingsplan, ook bezig met de registratie en veterinaire zorg van dansberen en met het fokken van herdershonden die worden ingezet als ‘natuurlijke afweer’ tegen beren en wolven om schaapskuddes te beschermen. Dit voorkomt dat de beren worden doodgeschoten. Het berenbeschermingsplan waaraan nu wordt gewerkt, maakt het voor Alertis mogelijk om van nog grotere betekenis te zijn voor de beren in Bulgarije. Voor meer informatie over Alertis: www.alertis.nl .

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.