NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Alarmerend IPCC rapport over de toekomst van de oceanen

25 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Sinds 2005 is de zeespiegel 2,5 keer sneller gestegen dan in de hele 20e eeuw, voornamelijk als gevolg van smeltende ijskappen. Tegen het jaar 2100 zal dat mogelijk verviervoudigen als de CO2-uitstoot onverminderd doorgaat. Daarvoor waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC in een woensdag gepubliceerd rapport.

Zeespiegelstijging

Als de opwarming van de aarde op minder dan 2 graden Celsius blijft - de hoeksteen van het klimaatverdrag van Parijs - zou de stijgingssnelheid kunnen stabiliseren. De waterlijn zou dan op een meter boven het zeeniveau van nu kunnen blijven, zelfs twee eeuwen vanaf nu, zegt het IPCC. Het bouwen van dijken en dammen in de komende 80 jaar zou het risico op overstromingen als gevolg van zeespiegelstijgingen en stormvloeden honderd- tot duizendvoudig verminderen. Maar dan gaat honderden miljarden dollars per jaar kosten, voegde de VN eraan toe. 

Gezonde oceanen

Greenpeace ziet in het rapport zijn "grootste angst" bevestigd. "De klimaatcrisis is ook een oceanencrisis", constateert directeur Joris Thijssen. "De gezondheid van onze oceanen en de toestand van ons klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", aldus de organisatie.
De gezondheid van de oceaan heeft ook grote invloed op verschillende industrieën, zoals de visserij. Hans Nieuwenhuis, directeur Noord- Europa van Marine Stewardship Council (MSC), voorziet dat de klimaatverandering de visserij-industrie ingrijpend zal veranderen. “Veranderende oceaandynamiek die leidt tot verschuivingen in de distributie en productiviteit van de visbestanden zorgt voor nieuwe politieke, economische en ecologische uitdagingen. Zo heeft de beweging van makreelbestanden naar meer noordelijke wateren bijvoorbeeld geleid tot geschillen over vangsten over de nieuwe geopolitieke grenzen heen. En de achteruitgang van de kabeljauwbestanden in de Noordzee wordt deels toegeschreven aan het feit dat in de opwarmende wateren het aantal vissen dat tot volle wasdom komt afneemt. Als de visserij zich aan deze veranderingen wil aanpassen, is samenwerking op internationale schaal hard nodig.”
Bron: ANP, MSC

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.