Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alarm bij veehouders om Turks stro

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stro.jpg
Bij ongeveer 80 veehouders worden alle dieren onderzocht om te zien of ze ziek zijn geworden van illegaal geïmporteerd Turks stro. De bedrijven worden 20 weken in de gaten gehouden om zeker te weten dat er geen mond-enklauwzeer heerst, meldde het ministerie van Landbouw vrijdag.
Verboden
In de afgelopen maanden is vanuit Turkije bijna 1500 ton illegaal stro, via de haven van Antwerpen, naar Nederland doorgevoerd. De invoer van stro uit Turkije is volgens de Europese regels verboden, omdat in dat land nogal wat dierziekten voorkomen die mogelijk via het stro kunnen worden verspreid.
Gemengd
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 59 van de 157 containers met stro tegengehouden voor deze problemen konden veroorzaken. De overige containers waren al ingevoerd en moesten worden opgespoord. Een deel van het Turkse stro was inmiddels al gemengd met ander stro en terechtgekomen bij melkveehouders. Al het Turkse en het gemengde stro zal worden vernietigd.
Uitgesloten
Ziekten zoals mond-en-klauwzeer of schapen- en geitenpokken kunnen door stro worden verspreid. Het risico daarop is volgens het ministerie klein, maar moet toch worden uitgesloten.
Bron: ANP
Foto: ajoosse
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.