Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Al Gore wint Nobelprijs voor de Vrede

  •  
12-10-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_252348.jpg
In zijn strijd tegen de opwarming van de aarde heeft de gewezen Amerikaanse vicepresident Al Gore een heuse 'grand slam' overwinning geboekt. Na een Oscar voor zijn documentaire An Inconvenient Truth krijgt de 59-jarige Gore nu ook de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor een beter milieu en zijn strijd tegen de opwarming van de aarde. Gore is met zijn queeste een zeer succesvolle tweede carrière begonnen. Hij is naar eigen zeggen niet langer ,,verliefd op de politiek'' maar juist des te meer begaan met het lot van de hele wereld.
Na zijn nipte en zeer omstreden nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 2000 tegen George W. Bush, lonkte het lezingencircuit en Gore wist daar als geen ander gebruik van te maken. Meer dan duizend keer stak hij in binnen- en buitenland zijn verhaal af over de opwarming van de aarde. De vaak geestige voordrachten brachten het doodserieuze onderwerp uiteindelijk onder de aandacht van het wereldpubliek. De optredens van Gore op universiteiten en andere instellingen resulteerden in de bekroonde documentaire An Unconvenient Truth.
Hoewel er ook kritiek is gekomen op het verhaal van de ooit oersaaie politicus die zich gaandeweg tot charismatische pleitbezorger van het milieu ontpopte, liet de documentaire zijn sporen na. Het werd verplichte kost voor schoolklassen in de hele wereld, bracht bijna 50 miljoen dollar op in de bioscopen en het begeleidende boek staat al maanden op de bestsellerlijst van The New York Times. Fragmenten van de documentaire doken zelfs op in populaire animatieseries als The Simpsons en South Park.
Als 'filmster' schitterde Gore op grote filmfestivals zoals die van Cannes en bij de Oscaruitreiking. Telkens weer vroeg hij om aandacht voor de dringende milieuproblematiek. Het succes zette de in een politiek nest geboren Gore aan tot meer. Dat echter niet alles in puur goud verandert als de Amerikaan het aanraakt, bewees de concertreeks Live Earth in juli 2007. Het mega-evenement trok minder kijkers dan verwacht en kwam door het enorme elektriciteitsverbruik in een enigszins kwaad daglicht te staan.
Ook op individueel vlak is de milieuman Gore niet 100 procent onaantastbaar. Zo kwam hij onder vuur te liggen vanwege het veel te hoge energieverbruik op zijn landgoed in de staat Tennessee. Ook is hij door tegenstanders ervan beticht persoonlijk financieel beter te zijn geworden van zijn groene strijd. Alle opbrengsten daarvan gaan echter naar zijn Alliance for Climate Protection en hij kan zich dat volgens Time Magazine ook makkelijk veroorloven.
De man die ooit claimde het internet zowat eigenhandig te hebben uitgevonden, dient bij Google als speciaal adviseur en zit in de raad van commissarissen van computerbouwer Apple. Ook is hij mede-eigenaar van het televisiestation Current TV, dat dit jaar een Emmy-award kreeg en is hij bestuursvoorzitter van een groot investeringsfonds. ,,Ik werk harder dan ik ooit in mijn leven heb gedaan'', zei hij dit voorjaar.
Tegenwoordig bekritiseert Gore openlijk het politieke establishment waar hij meer dan twee decennia deel van uitmaakte. ,,De politici zijn verlamd, het volk moet voor zichzelf de kastanjes uit het vuur halen.'' Uit milieuoogpunt lijkt het misschien beter als Gore geen politieke comeback maakt. ,,De opwarming van de aarde is de ernstigste crisis die de beschaving ooit is tegengekomen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor