Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Al 41.000 dieren geruimd wegens Q-koorts

  •  
17-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geit_wit_04.jpg
De ruiming van drachtige dieren op Q-koortsbedrijven vordert gestaag. Het ministerie van LNV meldde woensdag dat 41.000 dieren op de 73 besmette bedrijven zijn gedood. Het zijn vooral geiten, want de Q-koorts is pas op twee bedrijven met melkschapen vastgesteld.
Donderdag gaat de ruimingsploeg van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in ieder geval aan aan het werk in Vlist en Haren. De bedrjven daar staan sinds dinsdag op de lijst met Q-koortsbedrijven. Op 27 van de 68 veehouderijen die aanvankelijk werden getroffen, is de VWA al twee keer langsgeweest. De VWA controleert de eerste besmette bedrijven na een maand nogmaals om zeker te weten dat er geen drachtige dieren achterblijven. Nieuw getroffen bedrijven hoeven maar een keer te worden bezocht aangezien een fokverbod geldt. Tijdens de eerste ruimingsronde zijn bijna 39.000 dieren gedood, in de tweede ronde tot nu toe 2004, aldus LNV.
De Q-koortsbacterie komt vooral vrij, als besmette melkschapen en -geiten bevallen. Om dat te voorkomen besloot het kabinet eind december de drachtige beesten te ruimen. De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek en de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) willen dat aantal dit jaar omlaag krijgen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.