Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Al 400 miljoen mensen getroffen door nasleep van El Niño

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
droogte_02.jpg
Afgelopen jaar was tot nog toe het heetste jaar ooit op de planeet, met de meest ernstige gevolgen voor mensen. Een nieuw rapport van ontwikkelingsorganisatie ActionAid concludeert dat afgelopen jaar al meer dan 400 miljoen mensen zijn getroffen mede door de lang naijlende gevolgen van El Niño op de voedselvoorzieningen.

Langdurige droogtes

Honger door klimaatverandering wordt ‘het nieuwe normaal’, waarschuwt de organisatie. Met name Zuidelijk Afrika, Ethiopië, Brazilië en Vietnam kampen met hun hevigste en langdurigste droogtes van de laatste decennia. Klimaatverandering is de belangrijkste factor voor de droogtes, maar de weersextremen van El Niño hebben deze traag uitwaaierende hongersnood verergerd. Ondanks de enorme schaal van de crisis ontsnapte de honger van 400 miljoen mensen zo aan de aandacht van de internationale gemeenschap.

Tekort

Er is na lange tijd terecht internationale aandacht voor opwarming van de aarde, maar de El Niño-crisis bewijst dat er nog hoge muren staan tussen aanpak van klimaatmaatregelen en menselijke nood. Het rapport maakt duidelijk dat er extra investeringen nodig zijn om de weerbaarheid van mensen tegen klimaatverandering en natuurrampen te vergroten. Overheden en hulporganisaties komen namelijk al 3,1 miljard USD tekort om alle mensen in nood te helpen.

Meest ernstige gevolgen waren te voorkomen

ActionAid concludeert ook: El Niño was voorspelbaar en de meest ernstige gevolgen waren te voorkomen. De internationale gemeenschap moet voortaan meer doen aan klimaatfinanciering in de vorm van capaciteitsopbouw en adaptatiestrategieën voor boeren en boerinnen. Rijke landen kunnen eerder geld inzetten voor hulp, maar kwetsbare landen moeten hun respons op traag ontwikkelende rampen beter gaan aanpakken. Tenslotte kunnen klimaat- en humanitaire organisaties samen optrekken voor betere resultaten.
Bron: ActionAid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.