Ecoloog Nico Beemster telt al 35 jaar de broedvogels in het rietmoeras van de Oostvaardersplassen. Het is een gebied waar in principe nooit mensen komen. Hij is ook de enige die af en toe overnacht in het gebied en heeft het gebied zien veranderen.
De tijd terugzetten
Nico begon met vogels tellen tijdens de eerste zogenaamde reset in 1987. Het riet ging toen achteruit en daarmee de rietvogels. Het oostelijk deel is toen vier jaar drooggelegd en daarna weer onder water gezet. Dit zorgde voor een enorme explosie van moerasleven op alle fronten.
Nieuw begin
Voordeel van droogleggen is dat de grote vissen verdwijnen. Er is toen 800 hectare nieuw riet gaan groeien in dit droge deel. Dat is een enorm oppervlak, groter dan welk rietmoeras dan ook in Nederland. Dit nieuwe moerasleven was een enorme bron van voedsel voor rietvogels. Dansmuggen, slakjes, jong riet enzovoort. Die muggenlarven zorgden voor jonge vis voor weer andere vogels. Nico heeft ook onderzoek gedaan naar de relatie tussen baardmannetjes en muggenlarven.
Herten in het moeras
Ook edelherten kwamen veel dat riet in om te eten. Ze maken kleine paadjes waar ook weer veel dieren van profiteren. Kiekendieven houden niet van die paadjes om te broeden maar wel om te foerageren. Die explosie van broedvogels heeft zo’n 10 a 15 jaar geduurd en nu begint het langzaam weer af te nemen. Dat riet in verschillende hoogtes is enorm belangrijk voor de vogels en het riet begint weer achteruit te gaan doordat het voortdurend nat is. We zitten nu aan het begin van een tweede reset. Het waterpeil wordt weer verlaagd voor een aantal jaren om het riet en dus ook het moerasleven weer terug te krijgen.
Vroege Vogels TV over de Oostvaardersplassen is vrijdag 10 september 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!