Vroege Vogels

Al 1354 herten in Oostvaardersplassen gedood

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edelhert

© Fotograaf: kasteelheertje

Staatsbosbeheer heeft tot nu toe 1354 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. In totaal moeten er ruim 1800 herten uit het Europese vogelreservaat verdwijnen, omdat het aantal grote grazers in het gebied veel te groot was geworden. De dienst stopt met afschieten op 1 april, als het broedseizoen begint.

Poelier

Van de afgeschoten herten zijn er 893 verkocht aan de poelier. Het Oostvaardersplassenvlees is erg in trek. Een deel van de gedode dieren is naar het destructiebedrijf gebracht en er blijven ook kadavers in het gebied liggen als prooi voor aaseters.

Vangweide paarden

Er moeten ook 160 konikpaarden verdwijnen uit de Oostvaardersplassen. Woensdag stonden er 185 paarden in de speciaal aangelegde vangweide, die nu is afgesloten volgens Staatsbosbeheer. De paarden worden voordat ze op transport gaan in groepjes gekeurd door een dierenarts, geregistreerd en gechipt. Zwangere merries, jonge veulens en zieke dieren gaan niet op transport. In de vangweide is water en voer voor de dieren.
De paarden verhuizen naar andere natuurgebieden, maar waar ze precies naar toe gaan is nog niet bekend. De heckrunderen in het gebied blijven ongemoeid.
Volgens Staatsbosbeheer zijn alle grazers in de Oostvaardersplassen goed door de winter gekomen. Eén koe is wegens kortademigheid afgeschoten. Eén konikpaard is een natuurlijke dood gestorven.

Herinrichting

Staatsbosbeheer is begonnen met de herinrichting van de Oostvaardersplassen, die deel gaan uitmaken van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. In het zicht van de snelweg A6 zijn ongeveer 180.000 bessenstruiken en vruchtbomen geplant.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.