Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aktiegroep Oosterschelde Open

28 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
OS Open
Het Haringvliet en de Grevelingen waren inmiddels dicht, maar het protest tegen afsluiting van de zeearmen groeide. Zoals in Yerseke, waar in 1969 de Actiegroep Oosterschelde Open werd opgericht. Journalist Kees Slager deed verslag en bleef.
Deltaportretten
Het radioportret van Kees Slager is de vijfde in een reeks 'Deltaportretten' n.a.v. het openzetten van de sluizen in het Haringvliet. Zeven portretten worden deze weken uitgezonden van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse/Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden? Behalve de Biesbosch worden het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en de Westerschelde bezocht door de geïnterviewden.
Kees Slager
werd in 1970 als verslaggever van het Vrije Volk naar Yerseke gestuurd om verslag te doen van Aktiegroep Oosterschelde Open die net was opgericht. De actiegroep was een bonte verzameling van mosselvissers, middenstanders, wat journalisten en scholieren die protesteerden tegen de afdamming van de Oosterschelde.
Voor de vissers zou het het einde betekenen van hun inkomen, maar vooral betekende het voor iedereen ook het einde van het getij, het droogvallen van zandplaten, de dynamiek van dit gebied. Geëngageerd als de journalistiek in die tijd was besloot Kees Slager onmiddellijk om mee te doen met het organiseren van protestacties. Het begon met leuzen kalken op muren in Zeeland en met genereren van veel publiciteit.
Gaandeweg werd de steun voor deze acties groter. Na uitgebreid onderzoek besloot het progressieve kabinet den Uijl om in plaats van een dam een stormvloedkering aan te leggen, waardoor er een open verbinding met de zee bleef bestaan. Kees Slager beschouwt het nog steeds als de grootste milieuoverwinning van de twintigste eeuw.
Naast de radioportretten in Vroege Vogels zullen de portretten in geschreven vorm verschijnen in een publicatie van het Wereld Natuur Fonds. Naar verwachting zal dat in december uitkomen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.