Vroege Vogels

Akkoord voor energiebesparing huishoudens en kleine bedrijven

  •  
23-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Verwarming

© Bron: Pixabay

De overheid en bedrijven in de energiesector hebben afspraken gemaakt om het energieverbruik van huishoudens en kleine bedrijven terug te dringen. Dat heeft het kabinet dinsdag bekendgemaakt. Dit convenant staat gelijk aan een besparing van het energieverbruik (elektriciteit en gas) van ongeveer 150.000 huishoudens. 

Energiebesparing

Minister Kamp: “Ik ben blij dat we samen met alle verschillende partijen hebben afgesproken dat we maatregelen nemen die ertoe leiden dat mensen meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. Meer inzicht in verbruik kan leiden tot energiebesparing, dit kan een huishouden een gemiddelde goedkopere energierekening opleveren van € 45 per jaar.”

Warmtepompen en zonneboilers

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse bedrijven en huizen minder door gas en meer door duurzame bronnen worden verwarmd. Om die reden stelt het ministerie van Economische Zaken voor de jaren 2017 tot en met 2020 in totaal € 160 miljoen beschikbaar te stellen. Met deze regeling wordt de aanschaf van onder meer kleinschalige warmtepompen en zonneboilers gestimuleerd. Zo kan de CO2-uitstoot verder worden teruggedrongen. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen op een betaalbare manier worden gemaakt.

Update

Essent-topman Patrick Lammers wijst er verder op dat de overheid ,,ervoor moet waken dat minder kapitaalkrachtige huishoudens buiten de boot vallen''. Ook Milieudefensie vindt de afspraken niet ver genoeg gaan. ,,Mooi dat er eindelijk werk wordt gemaakt van dit element uit het Energieakkoord'', zegt Jorien de Lege, campagneleider energie. Maar hiermee komen we er niet. Het nieuwe kabinet moet echt een deltaplan maken voor de duurzame verbouwing van Nederland.'' Milieudefensie wil dat Nederland in 2030 geen gas meer nodig heeft, ,,voor de Groningers en het klimaat.''
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.