Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Akkoord voor betere bescherming natuur Noordzeekust

30 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
garnalenvisser-anaben_01.jpg

© Fotograaf: anaben

Natuurorganisaties, de Rijksoverheid en de visserijsector hebben woensdag een akkoord ondertekend dat de natuur in de Noordzee beter moet beschermen. Dit zogenoemde Noordzeekust-visserij-akkoord bevat onder andere afspraken over het verduurzamen van de garnalenvisserij en het sluiten van gebieden voor de visserij.

Natura 2000

De natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds, noemen het akkoord "een belangrijke bouwsteen voor een betere bescherming". Vooral voor de Natura 2000 -gebieden is het akkoord van groot belang.

Verduurzaming

Het akkoord geldt voor gebieden die gelden als 'kraamkamer' van het leven in de Noordzee en waar veel garnalen te vinden zijn. Het gaat om de Noordzeekustzone, van Bergen tot aan de Duitse grens bij de Borkumse Stenen, een grote ondergelopen zandbank voor de Zeeuwse kust, de vlakte van Raan en de Waddenzee. In eerste instantie worden alleen enkele gebieden gesloten voor de visserij. Als het de visserij voor 2020 niet lukt om te verduurzamen, dan gaan er meer gebieden dicht.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar