Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Akkoord over minder visvangst in IJsselmeer

13 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
visserij_pixabay

© bron: pixabay

De visvangst in het IJsselmeer wordt de komende jaren met ruim een derde verminderd. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft daar overeenstemming over bereikt met onder andere de visserijsector, de betrokken provincies en natuurorganisaties.

Visstand

Het gaat volgens Schouten nog altijd niet goed met de visstand in het IJsselmeer. Vooral de blankvoorn en de brasem hebben het moeilijk. Uitgangspunt is dat voortaan minder vis gevangen wordt dan er door natuurlijke aanwas bijkomt in het IJsselmeer. Dat moet op termijn tot herstel gaan leiden, al is dat een zaak van de lange adem.

Vissen en vogels

Niet alleen vissen maar ook vogels moeten gaan profiteren van de vangstbeperking. Samen met de provincies wordt ook gekeken naar aanvullende maatregelen die het risico op bijvangsten van futen, aalscholvers en kuifeenden verminderen. Ook krijgen vissers te maken met strengere regels, meer controles en striktere handhaving.
“Dit is een mijlpaal voor het IJsselmeer”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. “We hebben nu allemaal hetzelfde doel voor ogen: een gezonde visstand, een vitaal ecosysteem, duurzame visvangst en een kleinere, economisch gezonde groep IJsselmeervissers. Dat is waar we de komende jaren gezamenlijk aan gaan werken.”

Maatregelen

De afspraken moeten de komende tijd nog wel worden vertaald in concrete maatregelen. Ook moet nog worden besproken wie de rekening gaat betalen voor de benodigde herstructurering van de vissersvloot.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.